Høj indtjening, men væksten halter hos Novozymes

Der er også lyspunkter i Novozymes’ 2015-regnskab. Enzymproducenten viser, at få selskaber er lige så gode til at presse forbedret indtjening ud af forretningen.

De laver oliepriser knuser Novozymes' vækstplaner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens de lave råvarepriser gør ondt på enzymkoncernen Novozymes’ vækstmål, er det gået noget bedre på indtjeningssiden, hvor selskabet faktisk sætter rekord med en bundlinje på over 2,8 mia. kr.

Det fremgår af koncernens årsregnskab for 2015.

»Vi leverede pæne finansielle resultater i 2015 på trods af, at salgsvæksten var udfordret – især inden for bioenergi. I 2016 forventer vi at arbejde os igennem disse udfordringer og opnå solid organisk salgsvækst i størstedelen af vores forretning. Vi har fokus på at få væksten op så hurtigt som muligt, samtidig med at vi holder et vågent øje med omkostningerne. Vi forventer fortsat høj rentabilitet, hvilket vil muliggøre en knap tocifret vækst i årets resultat,« lyder det fra Peder Holk Nielsen om regnskabet.

Han fremhæver koncernens stærke balance og annoncerer et nyt tilbagekøb af egne aktier til to milliarder kr.

På positivsiden i 2015 har valutakursudviklingen hjulpet salgsvæksten godt på vej opad, og salget til landbrugs- og foderindustrien samt føde- og drikkevareindustrien har bidraget mest til den organiske vækst.

I det største forretningsområde, enzymer til vaskemiddelindustrien, som udgør ca. en tredjedel af Novozymes’ samlede forretning, steg salget kun én pct. organisk. I det tredjestørste forretningsområde, enzymer til bioenergiindustrien, faldt salget med fem pct. organisk, mens salget i 4. kvartal dykkede med hele 15 pct..

Det fremgår også af regnskabet, at der bliver rykket rundt på brikkerne i Novozymes’ bestyrelse. Den tidligere Carlsberg-topchef Jørgen buhl Rasmussen, som har siddet i Novozymes’ bestyrelse siden 2011, avancerer i enzymbestyrelsen og bliver ny næstformand. Dermed skubber han bestyrelsesdronningen Agnethe Raaschou-Nielsen ned som menigt medlem af bestyrelsen.

Ændringerne vil ske på forårets ordinære generalforsamling i selskabet. Formanden vil fortsat hedde Henrik Gürtler en periode endnu. Ind i bestyrelsen kommer også Eivind Kolding, der er adm. direktør for Novozymes’ hovedaktionær Novo A/S. Lena Olving træder ud for at gøre plads til Kolding. Eivind Kolding er også medlem af bestyrelserne i Novo Nordisk, NNIT og Sonion Group.

TV: Olieprisen knuser Novozymes' vækstplaner