Høgsted sender flere penge til digital udvikling

Digitalisering bliver et omdrejningspunkt for Coop i tredje og sidste del af topchef Peter Høgsteds omfattende strategi. Det kommer til at koste penge. Blandt andet skal en ny app erstatte det gamle medlemskort og tilbudsaviserne.

Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer til at koste på den korte bane at gøre Coop klar til fremtiden på den lange bane. Det er rationalet bag topchef Peter Høgsteds beslutning om at skrue yderligere op for investeringerne til digitale løsninger.

»Ja, vi kommer til at bruge penge igen. Det er en strategi for at forandre og ændre. På den korte bane kommer det til at koste penge, på lang sigt bliver vi forhåbentligt mere agile og effektive og får skabt den markedsvækst, som vi tørster efter,« siger Peter Høgsted med henvisning til, at dagligvaremarkedet står mere eller mindre stille med en samlet omsætning på omkring 100 milliarder kroner.

Over de næste fem år vil investeringsniveauet i Coop således ligge halvanden gang over niveauet de seneste fem år, og det bliver udvikling af digitalisering, der bliver en af de tunge poster.

»Der bliver stadig brugt rigtig mange penge på vores butiksnet, men en større og større del af vores investeringsprogram kommer til at blive digitalisering,« siger Per Toelstang, finansdirektør i Coop.

Ifølge finansdirektøren er 40 procent af investeringerne over de næste fem år afsat til digitalisering, mens 40 procent går til butiksnettet, og de sidste 20 procent skal bruges på ejendomme. I kroner og ører er det omkring 5 milliarder kroner, der i alt bliver afsat til investeringer over de næste fem år.

»Rigtig meget af de næste fem års investeringsprogrammer vil være investeringer i fremtiden. Det er for at sikre, vi er på forkant med den udvikling, vi måske ikke engang kender endnu,« siger Per Toelstang, som erkender, at det er »voldsomme investeringsprogrammer.«

»Vi er finansielt sunde. Vi har ingen bankgæld, og vi er en sund virksomhed,« forsikrer han.

Coop annoncerede fredag formiddag, at de 1.200 butikker fremover skal være mere lokalt forankret med et tilpasset sortimentet baseret på, hvad kunderne i de enkelte butikker køber. Det skal måles på data, og alene den del kræver omfattende ændringer og altså store investeringer.

Derudover er Coop i fuld gang med at få udviklet en applikation til mobiltelefonen, der skal erstatte medlemskortet og på sigt udvikles med personlige tilbud, så tilbudsaviserne også kan udfases.

Applikationen er klar i sidste kvartal af 2016 og gør det blandt andet muligt for de lokale butikker at kommunikere med medlemmerne, ligesom der vil være madopskrifter med tv-kokken Claus Holm.

Coop arbejder desuden med udvikling af betalingsmetoder, så det foruden bip og betal-løsningen, der allerede findes i nogle butikker, også bliver muligt at betale via den nye applikation.

Sidst men ikke mindst fortsætter Coop med at investere i online-butikken Coop.dk. Danskerne har endnu ikke for alvor taget handel med dagligvarer på nettet til sig, og hverken Coop eller andre aktører tjener penge gennem den digitale handelsplatform. Men det er ifølge Peter Høgsted igen en investering i fremtiden.

»Vi ved godt, det ikke er en rentabel forretning endnu. Men når kunderne i større stil begynder at efterspørge det, er vi klar til at rulle ud,« siger Peter Høgsted og understreger, at det er et spørgsmål om tid, før handel med dagligvarer på nettet vokser markant.