Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Verdens næstestørste tøjforhandler, svenske H&M, har planer om at reformere kædens over 5.000 fysiske butikker, så de fremover i højere grad skal være logistiske hubs for den digitale vækst i tøjsalget.
Det skriver Financial Times.
Den svenske gigant har – som de fleste andre tøjforhandlere – været ramt hårdt af stigningen i onlineshopping. Det har blandt andet mødt kritik fra investorerne, at H&M har fortsat åbningen af hundredvis af butikker. Men i år bliver det anderledes:
Kun 25 nye butiksåbninger forventes i år, hvilket er det færreste antal i årtier. Ved udgangen af sidste år var der i alt 5.076 H&M-butikker. Topchefen siden 2009, Karl-Johan Persson, som netop er fratrådt for at blive bestyrelsesformand, siger til Financial Times:
»Vi tror, at butikkernes rolle vil ændre sig. Hvordan kan vi bruge butikkerne endnu bedre som logistiske omdrejningspunkter for leveringer, afhentninger og returvarer?«
Det spørgsmål skal den nyudnævnte CEO, Helena Helmersson, svare på.
»Det er en af de ting, som vil blive super spændende at forstå i vores videre færd. Hvordan vi ser butikkerne i dag med den digitale vækst, der bevæger sig hurtigere. Vi har en fantastisk fordel med vores fysiske butikkers netværk,« siger hun.
Generationsskifte
Så sent som i torsdags skete der markante ændringer i H&Ms ledelse. Karl-Johan Persson erstattede sin far, majoritetsaktionær Stefan Persson, som bestyrelsesformand, mens Helena Helmersson blev gjort til topchef efter 23 år i firmaet.
Under Karl-Johan Perssons tiårige ledelse måtte H&M se sig slået som verdens største modeforhandler af den spanske gigant Inditex, som ejer tøjkæden Zara. En af årsagerne er ifølge Financial Times, at spanierne var hurtige til at hoppe med på onlinevognen.
Under Karl-Johan Perssons ledelse udvidede H&M antallet af butikker med 150 pct., mens Inditex til sammenligning kun øgede sit butiksimperium med 50 pct.
Med en række testbutikker fra Stockholm til Berlin skal H&M nu genopfriske de fysiske butikker. Det sker blandt andet ved at øge antallet af butikker, hvor man kan hente og returnere varer, der er købt online, skriver Financial Times.