H&M-tøj får arbejdere til at besvime på stribe

Cambodianske arbejdere laver tøj under så kritisable forhold, at H&M nu bliver anklaget af en interesseorganisation for at bryde menneskerettighederne.

Foto: Denis Sinyakov
"Det er brud på deres helt fundamentale menneskerettigheder," sådan lyder kritikken af blandt andre H&M fra gruppen Asian Floor Wage Alliance, der kæmper for asiatiske arbejderes forhold.Den svenske tøjgigant får lavet en del af sit tøj hos cambodjanske producenter under kritisable forhold. Arbejdsdagen kan være 10-12 timer dagligt og når lønchecken dumper ind i slutningen af måneden, så er den ofte ikke på mere end 340 kroner.

"Det er meget svært for os at bedømme, hvad der er en rimelig løn, desuden er det arbejdsgiveren, der bestemmer lønnen," siger Helena Helmersson, chef for kædens afdeling for bæredygtig arbejdskraft, til TT.

De besvimer på stribe

Asian Floor Wage Alliance har lavet en såkaldt "folke-retssag", hvor arbejderne på de cambodianske fabrikker fortæller deres historier til internationale dommere, der så afsiger dom over tøjmærkerne. Det er disse dommere, der har kaldt H&Ms-leverandørens arbejdsforhold for et brud på menneskerettighederne.

Lønningerne er så lave, at arbejderne ikke har råd til ordentlig mad. Kombinationen af manglen på næring og de lange arbejdsdage har medført, at arbejdere besvimer i massevis, mens de står på jobbet.

"Min indkomst kan ikke engang dække helt fundamentale behov, jeg må tit låne fra min udlejer," siger Heap Kimhour, der arbejder i en af de cambodianske fabrikker.