H&M skal diskutere arbejdsvilkår med minister

Nordiske tøjproducenter skal stå sammen om at bekæmpe dårlige arbejdsvilkår for ansatte i udviklingslande. Og handels- og investeringsministeren lægger ud med en snak med H&M, efter det er kommet frem, at tøjgiganten får lavet tøj af elendigt betalte ansatte.

Foto: Denis Sinyakov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cambodjanere producerer tøj, som en stor del af den danske befolkning går rundt i. Til tre kroner i timen.

Det er ikke acceptabelt, mener handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF), og derfor har hun ifølge DR Nyheder bedt den populære, svenske tøjkæde H&M om at mødes med hende til en snak om arbejdsforholdene. En svensk TV-dokumentar fra TV4 har nemlig afsløret elendige forhold for ansatte, der dagligt laver cardigans, t-shirts og kjoler til tøjgiganten, i Cambodja, hvis vilkår minder om slavers.

- Jeg tager kontakt til Hennes & Mauritz for at holde et møde om, hvordan vi kan være med til at løfte standarden i Cambodja, for det er både lønninger og arbejdsmiljø, som er problematiske, siger ministeren til Radio 24syv.

Hun understreger, at det er vigtigt, at H&M går forrest for at bekæmpe vilkårene for cambodjanerne og andre ansatte i udviklingslande, for ellers bliver det svært at nå til forbedringer.

Men det er ikke bare den svenske gigant, som har et stort marked i Danmark, som er under pres og skal tage affære. Også andre store producenter i Norden - såsom Bestseller - skal være med.

- Jeg håber, de nordiske tøjproducenter kan være med til at sætte en højere standard, for det er det, der er brug for. Ellers kommer vi til at opleve et kapløb mod de laveste lønninger og det dårligste arbejdsmiljø, siger Pia Olsen Dyhr til Radio 24syv og tilføjer, at hun vil tage fat i alle de danske virksomheder gennem deres brancheorganisation.

- Så må vi se, om vi i fællesskab kan løfte den her dagsorden til et lidt højere niveau, end hvor den er i dag. Jeg er optaget af at finde nogle gode løsninger fremadrettet, men jeg har ikke et færdigt forslag på hånden, siger hun til 24syv.