H&M lukker butikker i Sydafrika efter protester

Der er udbrudt protester i Sydafrika lørdag over en omstridt reklame, der er beskyldt for at være racistisk, fra den svenske tøjgigant Hennes & Mauritz (H&M).

Billede fra H&M-butik i Johannesburg, Sydafrika, hvor protester ovenpå sagen om en racistisk reklame for en trøje har tvunget tøjgiganten til at lukke samtlige forretninger fra lørdag d. 13. Fold sammen
Læs mere
Foto: WIKUS DE WET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af tøjkædens butikker i landet - blandt andet i Johannesburg - er blevet vandaliseret, skriver det svenske nyhedsbureau TT og SVT.

Protesterne begyndte, efter at oppositionspartiet De Økonomiske Frihedskæmpere (EFF) havde opfordret til det.

På grund af vandaliseringerne har tøjkæden besluttet midlertidigt at lukke alle butikker i Sydafrika lørdag.

»Personalets og vores kunders sikkerhed er det vigtigste for os, og vi har lukket samtlige af vores butikker i Sydafrika på grund af de igangværende protester.«

»Vores personale på stedet overvåger situationen nøje,« skriver H&M i en pressemeddelelse ifølge TT.

Der er lørdag eftermiddag ingen meldinger om tilskadekomne, skriver SVT.

Den omstridte reklame, som er årsag til protesterne, viser en model, en sort dreng, iført en grøn trøje. På trøjen står teksten »coolest monkey in the jungle« - den sejeste abe i junglen.

Reklamen er blevet kritiseret internationalt. Den amerikanske basketballstjerne LeBron James, der har flere end 30 millioner følgere på sociale medier, har blandt andet ifølge TT kritiseret den.

Tøjkæden har siden undskyldt og trukket annoncen tilbage.

Mandag meldte tøjkæden ud, at »billedet nu er fjernet fra alle H & M's salgssteder, og vi undskylder oprigtigt for enhver, som måtte føle sig ramt«.

Reklamen bliver i stedet videreført med hvide børn.