HK offentliggør arbejdsgivernes krav

HK/Handel har brudt de sædvanlige spilleregler under overenskomstforhandlingerne og lagt arbejdsgivernes krav ud på deres hjemmeside. Det kan opfattes som en bevidst provokation, at de butiksansatte på den måde åbner døren ind til forhandlingerne, mener arbejdsmarkedsforsker.

De butiksansatte har fået en unik mulighed for at kigge arbejdsgiverne i kortene, og se alle deres krav til de igangværende overenskomstforhandlinger. HK/Handel har droppet de sædvanlige spilleregler om, at man udveksler krav med modparten bag hermetisk lukkede døre, og har lagt Dansk Erhvervs ønskeliste ud på HK/Handels hjemmeside.

Her kan man se, at Dansk Erhverv ønsker, at ændre på 13 forhold omkring de ansattes arbejdstid. Arbejdgiverne vil blandt andet regne overarbejde i kvarte timer i stedet for halve, og de vil have mulighed for at ændre arbejdstidsplanen med to ugers varsel i stedet for fire.

»Jeg vil ikke kommentere på de krav, der er lagt ud på HK/Handels hjemmeside,« lyder den kortfattede besked fra Søren B. Henriksen, direktør for Dansk Erhverv.

Unødig dramatik

Arbejdsmarkedsforsker Jesper Due har imidlertid svært ved at forestille sig, at Dansk Erhverv på forhånd har været vidende om HK/Handels initiativ.

»Det svarer til, at man åbner døren ind til forhandlingslokalet. Hvis det ikke er en fejl, der er begået, så vil arbejdsgiverne opfatte det som en provokation fra HK/Handels side,« siger Jesper Due, professor på Københavns Universitet.

Han mener ikke, at Dansk Erhverv har nogen interesse i at få offentliggjort deres specifikke krav.

»Tvært imod. Arbejdsgiverne har i de senere år været mindre detaljerede i deres krav, for ikke at skabe unødig dramatik omkring forhandlingerne. Parterne er gået over til at forhandle temaer for ikke at fastlåse hinanden. De ønsker at stå i en win win situation, hvor både arbejdsgivere og lønmodtagere kan være tilfredse med det endelige resultat,« siger Jesper Due.

Meget åben politik

Hos HK/Handel bekræfter næstformanden, at hun har været i kontakt med Dansk Erhverv, som ønsker deres krav fjernet fra hjemmesiden. Men hun vil ikke tage stilling til, om det kan lade sig gøre før HK/Handels formand Jørgen Hoppe er tilbage fra ferie på mandag.

»Vi kører en meget åben politik, når vi snakker overenskomster, og det er nok derfor, at vi har lagt Dansk Erhvervs krav ud på vores hjemmeside. Vi vil gerne give vores tillidsmænd mulighed for at melde ind med deres synspunkter under hele forhandlingsforløbet,« siger Herdis Poulsen, næstformand i HK/Handel.

Hun ønsker ikke at kommentere fra de konkrete krav fra modparten, som også indeholder et forslag om indslusningsløn for svage grupper, herunder indvandrere.

Lønmodtagernes forhandlere i CO-industri har ikke tænkt sig at kopiere HK/Handels åbne stil, og oplyse om de er blevet stillet overfor lignende krav.

»Vi har ikke planer om at offentliggøre Dansk industris krav. Vi arbejder slet ikke med den slags lister, men kører papirløse forhandlinger,« siger Thorkild E. Jensen, formand for Dansk Metal og CO-industri.