Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Antallet af unge og deltidsansatte i danske butikker brager i vejret, og det får fagforeningen HK Handel til at reagere.
»Vi bliver nødt til at gøre noget for at vende udviklingen, og derfor vil vi arbejde for at indføre regler, hvor arbejdsgiveren får pligt til at tilbyde fuldtid til ansatte på deltid, inden man går ud og ansætter en ny på deltid,« siger Per Tønnesen formand for HK Handel.
Meldingen kommer, efter at HK har set særligt dagligvarebutikkerne skifte fuldtidsansatte ud med deltidsansatte i stor stil, som Berlingske Business beskrev for få måneder siden. Både Coop og Dansk Supermarked medgiver, at de har haft travlt med at ansætte deltidsansatte og yngre arbejdere de senere år, fordi det giver dem stor fleksibilitet. Den er vigtig, når man holder åbent sent om aftenen og om søndagen, hvor mange fuldtidsansatte og familiemennesker ikke ønsker at arbejde.
Siden artiklerne blev publiceret i april, er det lykkedes fagforeningen HK Handel at dokumentere med tal fra Danmarks Statistik, at unge ansatte under 29 år i danske detailbutikker er vokset fra 113.000 i 2003 til 125.000 i 2012.
I samme periode er antallet af deltidsansatte skudt i vejret i specialvarebutikker fra 27 procent til 40 procent. Det er dog vand i forhold til supermarkederne, hvor andelen af deltidsansatte er 60 procent og discountbutikkerne, hvor andelen af deltidsansatte udgør 67 procent i 2012.
Ung arbejdskraft er godt
Et stort antal deltidsansatte og unge i dagligvarehandelen er ikke nødvendigvis et problem, vurderer Per Nyholm, direktør i Institut for Center Planlægning.
»I en dagligvarebutik betyder det ikke det store, om man er ung eller gammel, og hvorvidt man har stort varekendskab eller ej. Det handler mere om, hvorvidt man kan finde varerne på hylderne og lede kunderne derhen på en god måde,« siger Per Nyholm, der dog mener, at det er anderledes vigtigt med faguddannet personale i special- og udvalgsbutikkerne.
»Her kan det være afgørende, at kunden kan få specifik og opdateret viden om produkterne, og hvad der rører sig på området – eksempelvis inden for elektronik,« siger han.
At mange unge har kapret job i detailhandelen er ikke nødvendigvis skidt for butikkerne, men der bør være et godt miks af unge og gamle, lyder det fra Henrik Meng.
»Det handler mere om tydelig ledelse end om alder. Min erfaring fra arbejdet med tusindvis af både meget unge og temmelig voksne mennesker er, at en blanding er det bedste. Når to generationer arbejder godt sammen, sker der noget med kundeoplevelsen. De erfarne deler deres viden med de yngre, og de yngre giver deres viden om de yngre kunder til de gamle.«