HK: Detailhandlen bliver en lommepenge-branche

Efter lukkelovens ophævelse er detailbranchen ved at udvikle sig til en »lommepengebranche« for studerende og deltidsansatte, lyder det fra HK Handel.

»Vi er på vej imod en tilstand i branchen, hvor det ikke længere er normen, at man kan leve af sit job. I stedet bliver det set som et supplement til typisk en SU eller noget helt tredje.« siger Per Tønnesen fra HK Handel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lommepengebranche, som kun skal supplere SU’en eller et andet deltidsjob.

Sådan lyder HK Handels beskrivelse af detailhandlen, som efter lukkelovens afskaffelse i 2012 nu består af op mod 70 procent deltidsstillinger. Med Nettos seneste tiltag om at holde døgnåbent i flere butikker bliver den udvikling forstærket mener fagforeningen, som peger på at deltidsjobbene især går til unge, der studerer ved siden af eller ser jobbet som en mellemstation, indtil de finder noget andet.

»Vi er på vej imod en tilstand i branchen, hvor det ikke længere er normen, at man kan leve af sit job. I stedet bliver det set som et supplement til typisk en SU eller noget helt tredje. Desuden ved vi, at natarbejde kan have alvorlige konsekvenser for helbreddet. Den eneste positive ved det Netto gør er, at den handel, som foregår i om natten vil være omfattet af overenskomst, i modsætning til meget af det, som bliver handlet i de små nærbutikker eller i 7/11. Det stiller krav til Nettos lønninger og den måde, de tilrettelægger arbejdstiden på om natten,« siger Per Tønnesen.

Spørgsmålet er da også, hvilke typer af ansatte der vil komme til at stå bag kassen og fylde hylderne op i nattetimerne.

Byggemarkedet Stark begyndte for godt tre måneder siden at holde døgnåbent i sin butik i indre by og bemandingen om aftenen består af både faguddannet personale på fuld tid og studerende. Natbemandingen består af mellem to og tre 3F’ere, som tidligere arbejdede på samme tidspunkt med blandt andet at fylde varer op og som nu har fået ekstra udddannelse til også at betjene kunder. Det har været så stor en succes at virksomheden overvejer at holde døgnåbent i en række andre forretninger i byerne.

»Der er altså en del mennesker, der lever anderledes og gerne vil arbejde hele weekenden for så at holde fri resten af ugen. På samme måde er der også folk, der foretrækker at handle om natten,« siger Søren P. Olesen, adm.direktør.

Forsker: unge lærer af ansvar

Og ser man på detailhandlen kan der også være fordele ved opblomstringen af de mange deltidsstillinger, påpeger arbejdsmarkedsforsker på Københavns Universitet, Jonas Felbo-Kolding. Han har fornyligt undersøgt branchen nærmere ved at interviewe 45 ansatte i seks forskellige butikker, herunder både ungarbejdere og butikschefer. Konklusionen er blandt andet, at butikscheferne på grund af de udvidede åbningstider er blevet tvunget til at uddelegere langt mere ansvar til yngre medarbejdere helt ned til 18 år. Det øgede ansvar får de unge til at tage ejerskab i jobbet.

»I starten var de ikke meget for at give ansvaret for butikken til de unge, som højest er i starten af 20´erne. Men flere steder ser vi, at det gør de unge mere engagerede i deres arbejde,« siger Jonas Felbo-Kolding, men understreger, at mange også fortsat ser jobbet som en midlertidig mulighed for at tjene penge.

Fra HK Handel lyder der imidlertid en skarp advarsel om, at hvis ikke de fysiske butikker sørger for at give kunderne en ekstra god behandling, går de døden i møde.

»Konkurrencen fra nethandlen bliver jo stadig hårdere. Hvis vi gerne vil have folk til at handle i de fysiske butikker, bliver vi nødt til at have veluddannede ansatte, som kan tilbyde noget ekstra. Det er også derfor, vi ved sidste overenskomstforhandling fik arbejdsgiverne til at arbejde på at skabe flere fuldtidsstillinger og dermed et stort fokus på fagligheden,« siger Per Tønnesen.

Men det er vel netop i konkurrence med nethandlen, at Netto gør åbningstiderne endnu mere fleksible?

»Man køber jo ikke sine almindelige dagligvarer midt om natten. Det er impulskøb. Jeg tror ikke, det er den rigtige løsning i konkurrencen,» siger Per Tønnesen.

Handler det også om, at udviklingen gør det vanskeligere for jer at rekruttere nye fuldtidsmedlemmer?

»Vi har faktisk godt fat i de unge, som kan se fordelen ved at arbejde under en overenskomst. Vi arbejder for at sikre ordentlige vilkår i branchen.«

HK Handel har omkring 60.000 medlemmer og regner i år med at miste godt 1,5 procent. En tredjeldel af medlemmerne er under 30 år.