Hjort: Sækken med guld fra DONG skal ikke bruges

Selv om staten tjener på DONG-salg, så skal penge ikke bruges på køb af kampfly eller Togfond, fastslår Hjort.

Selv om staten tjener på DONG-salg, så skal penge ikke bruges på køb af kampfly eller Togfond, fastslår Hjort. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Salget af DONG kommer til at betyde et provenu på flere milliarder kroner til statskassen. Men finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil holde låget til statskassen tæt lukket.

Der bliver ikke tale om at bruge pengene på andre offentlige investeringer.

»Pengene skal sådan set ikke bruges til noget. Vi har et ejerskab, og nu har vi pengene, hvor vi tidligere havde aktierne,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Der er ellers nok af ting at bruge penge på. Danmark er på vej til at købe 27 F-35 kampfly, der ventes at koste 20 milliarder kroner alene i indkøb. Der mangler penge til investeringer i togdriften via Togfonden, der lider under lave oliepriser.

Og så står regeringen over for et svært efterår, hvor der skal forhandles om en 2025-plan, som ventes at indeholde flere reformer af blandt andet skat og arbejdsmarkedet.

Hvorfor bruger I ikke pengene på nogle af de investeringer, der mangler?

»Fordi udfordringen i økonomien er, hvad der er plads til af offentlige anlæg frem mod 2020. Uafhængigt af, hvor mange penge der er, så er vi nødt til at tilpasse de offentlige investeringer, så der er balance mellem indtægter og udgifter i 2020,« siger Hjort og tilføjer:

»Det er uafhængigt af, om man har en sæk med guld stående ved siden af. Samfundsøkonomien kan kun tåle en vis volumen, hvis vi skal have sammenhæng i 2020.«