Hjemvendte job går uden om Danmark

Mange arbejdspladser kan komme tilbage fra Asien, men udenlandske investorer fravælger Danmark på grund af høje omkostninger, siger den amerikanske chef for verdens største konsulentfirma. Han forudser, at Danmark mister 60.000 industriarbejdspladser de næste syv år.

Rich Lesser, topchef for det store globale konsulenthus, Boston Consulting Group: - Det er simpelthen ikke attraktivt nok at investere i Danmark - de danske omkostninger er samlet set alt for høje. Foto: Bax Lindhart Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er det land i Europa, hvor det er nemmest at hyre og fyre. Men alligevel er rammebetingelserne for at drive fremstillingsvirksomhed i Danmark samlet set ikke attraktive nok for udenlandske investorer, når de skal etablere ny produktion i Europa.

Det fastslår topchefen for det kæmpestore internationale konsulenthus Boston Consulting Group, Rich Lesser. Han baserer sin vurdering på en ny rapport fra konsulenthuset om fremtiden for industrivirksomhederne i Norden. Den viser, at de nordiske lande, Danmark, Norge, Sverige og Finland, frem til 2020 mister yderligere 205.000 industriarbejdspladser, heraf alene 64.000 i Danmark. I forvejen er godt 170.000 industrijob i Danmark forsvundet indenfor de sidste 20 år.

Ganske vist stiger lønningerne i Kina og Østeuroupa, men omkostningsgabet i forhold til at producere i disse lande vil om syv år stadig være så stort, at udflytning af produktion fortsat lønner sig for langt de fleste danske virksomheder. Den typiske timeløn for en produktionsmedarbejder i Danmark er i dag 29 euro, sammenlignet med fem euro i Østeuropa og to i Kina.

USA får arbejdspladser tilbage

Anderledes med USA. Faldende energipriser som følge af nye fund af skifergas, højere produktivitet og bedre logistik medfører, at amerikanske virksomheder i stor stil flytter produktion tilbage til USA fra Kina. I USA er den gennemsnitlige timeløn for en produktionsmedarbejder i dag 16 euro.

Derimod får Danmark ikke glæde af den »reshoring-bølge«, der kan forudses. Dertil er vores konkurrenceevne for svag. I stedet vil tilbageflyttet produktion blive placeret i Øst- og Centraleuropa.

Lesser er til gengæld begejstret for de danske globale virksomheder indenfor eksempelvis transport, pharma, fødevarer og maskiner og elektronik. De er virkelige effektive og innovative. Det ærgelige for Danmark er, at der er for få af dem, og at de alle sammen er mere end 50 år gamle.

I USA har mange af de største virksomheder som Google og Facebook under ti år på bagen. Det tyder ifølge Lesser på, at vilkårene for entrepreneurship er for dårlige i Danmark og i Norden i det hele taget.

Lesser peger desuden på, at veluddannede produktions-medarbejdere hidtil har været en af de danske og nordiske styrkepositioner. Men i Danmark er den gennemsnitlige industriarbejder i dag 43 år, og gennemsnitsalderen er stærkt stigende, fordi så få nye kommer til. Derfor er det helt afgørende, at Danmark prioriterer stærke erhvervsuddannelser. Ellers forsvinder der endnu flere job. Farvel til dansk fremstillingsindustri bliver en selvopfyldende profeti, hvis kilden med kvalificeret arbejdskraft tørrer ind.

Grønne illusioner

Rich Lesser og Boston Consulting Group har ikke megen fidus til politikernes forventninger om, at danske produktionsvirksomheder skal vokse ved hjælp af nye job i de grønne industrier.

»I en situation, hvor verden vil opleve faldende energipriser og rigelige mængder af fossil energi, skal man ikke overvurdere mulighederne i de sektorer, i hvert fald ikke gennem statsstøtte«, siger Lesser. Tværtimod vil de høje energipriser i Europa som følge af den grønne omstilling forværre europæiske virksomheders konkurrenceevne.

Han peger i stedet på den danske fødevareindustri, pharma og den danske offshore-industri inden for olie og gas som oplagte styrkepositioner, hvor dansk produktion stadig har en fremtid under de rette rammevilkår.

Det er ikke for sent at gøre mere for at bedre rammevilkårene for danske industrivirksomheder, som Danmark ikke kan undvære som motoren for beskæftigelse i bl.a. serviceerhvervene. Men det haster ifølge Lesser med at udforme en national strategi, der kan sikre fremtiden for den tilbageværende fremstillingsindustri.