Hjemmesider bliver mere klistrede

Videostreaming og chat holder fast i internetbrugerne, og giver både udfordringer og muligheder for annoncører.

Danskerne er blevet mere sociale og engagerede på nettet, men annoncørerne er muligvis mindre interesserede i det såkaldte »web 2.0«.

Internetbrugere tager sig vidt forskellig tid til at nyde internetmedier. På en lang række sites klikker de mindre og chatter og kigger mere. Derfor kræver det nye værktøjer at kende de besøgende på nettet.

»Det faktiske tidsforbrug vil være et stadig vigtigere mål, når man vurderer et site. Det siger meget om de besøgendes engagement på hjemmesiden,« siger Jon Lund, direktør for Foreningen af Danske Internetmedier (FDIM).

FDIMs nye »tredje generations internetmålingen« gik i luften i denne måned. Den afslører for første gang tidsforbruget hos en lang række internetmedier.

Det viser blandt andet, at sites som Arto.dk og Dating.dk virkelig suger timer ud af brugernes hverdag, selvom de kun har relativt få brugere. De 48.000 brugere på Arto.dk brugte således knap 3,9 mio. timer på hjemmesiden i maj måned.

»Det er interessante resultater. Det vender helt op og ned på vores topscorerliste i forhold til antal brugere.« siger Jon Lund.

Mere dialog over nettet
I alt brugte de 22 mio. brugere 17 mio. timer på de registrerede sider i maj. De største tidsslugere på nettet er drevet af den stigende sociale aktivitet med chat og andre dialogformer.

Samtidig giver flere sites mulighed for streaming af videoklip som på den ultrapopulære Youtube.som. Det er altsammen med til at holde brugerne klistret til siderne.

Udviklingen med mere socialaktivitet og dialog bliver betegnet som internettets anden fase eller »web 2.0«, men »klistrede« er ikke nødvendigvis fluepapir for annoncører. Sådan lyder vurderingen fra mediebureauet OMD Danmark.

»Det er da interessant, at vi nu kan se, hvor dedikerede brugerne er. I forhold til annoncører er det dog formodentlig uden den store betydning. Vi køber jo ind på nettet i forhold til effekten af en kampagne, ikke i forhold til eksponeringen,« siger digital planner i OMD Danmark, Jørgen Dueholm.

Kundernes univers
Mediebureauerne måler selv trafikken fra de forskellige sites til annoncørernes hjemmesider.

»Vi tager udgangspunkt i hvor meget interaktion der er med brugerne i kundens eget univers,« siger Jørgen Dueholm.

OMD har ikke målt om effekten af annoncer generelt på de klistrede sider, men tidsslugende hjemmesider kan potentielt give mindre annoncerindtægter.

»Alt andet lige vil det være sværere at bryde igennem til brugere som for eksempel er vildt optaget af, hvad der sker på et videoklip. Det giver mere indholdsstøj, Det regner vi da med i prisen,« siger Jørgen Dueholm.

Han mener ikke, at trafikmålinger på nettet kommer til at ligne målinger af seer og lyttertal.

»Det her giver mulighed for at arbejde med frekvensen på medierne, men at fokusere for meget på det ville være et skridt tilbage i forhold til måling af onlinemedier, og det vil ikke få betydning for vores indkøb,« siger Jørgen Dueholm.

Konkret måler FDIM tidsforbruget på de forskellige medier, ved at tage tid på de sidevisninger brugerne udløser på sitet. Derfor bruger netsurferne faktisk lidt mere tid, end målingerne viser.

»Den sidste sidevisning bliver ikke målt med, så derfor er vores måling præcis men konservativ,« siger Jon Lund.