Hjem til Microsoft

Nokias topchef, Stephen Elop, nåede tre år på posten, inden det selskab, som han skulle redde, nu bliver splittet i to efter konstant nedgang. Han vender tilbage til Microsoft, hvor han kom fra.

Stephen Elop ved præsentation af den nye lumia 1020 i sommer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Han burde være blevet sparket ud for længe siden. Han har gjort det vildt dårligt og har ikke leveret varen.«

»I det mindste er forretningen lille nok i Microsoft-sammenhæng til, at den ikke kan bringe teknologigiganten bare i nærheden af ruin, som den har bragt Nokia.«

De to citater fra henholdsvis den danske teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consulting, og det britiske Financial Times viser tydeligt den holdning, der gennem lang tid har været til Nokias topchef siden efteråret 2010, den canadiske tidligere Microsoft-direktør Stephen Elop.

Han var den første ikke-finne på topposten i det, der engang var verdens største mobilproducent og blev modtaget med stor skepsis – som ikke blev mindre, da han et halvt år senere udsendte sit berømte memorandum om, at Nokia stod på »en brændende platform« og derfor var nødt til at skille sig ud på mobilmarkedet, hvor finnerne var blevet taget totalt på sengen af den smartphonebølge, som Apples første iPhone havde startet i 2007. Medicinen hed, ifølge Elop, Microsoft-softwaren Windows Phone.

Siden har Nokia præsenteret det ene underskud efter det andet, og Nokias topchef har fået halveret sin løn på grund af det dårlige salg. I april-juni solgte Nokia blot 7,4 millioner Lumia-smartphonetelefoner. Samsung, som i begyndelsen af 2012 overhalede Nokia som verdens samlet største mobilproducent, solgte alene i Kina i samme periode 15 millioner smartphonetelefoner og omkring 71 mio. på verdensplan.

Den 49-årige Stephen Elop, der har en bachelorgrad i computervidenskab og ledelse fra McMaster University i Ontario, Canada, rykker nu tilbage til det Microsoft, som han kom fra og får ansvaret for al mobilproduktion. Det har straks medført konspirationsteorier om, at han i virkeligheden var en sovende agent for Microsoft – måske sågar med ansvar for at køre Nokia i sænk, så Microsoft kunne overtage sin største samarbejdspartner for en slik.

De onde har hele tiden kunnet ane noget lusk bag det venlige ydre og sælgersmilet, hvor Stephen Elop siden dag ét i Nokia har fastholdt, at det hele nok skulle gå. Men netop de dårlige resultater har i nogen tid fået kritikken til at forstumme, for ingen ønskede at blive førstepilot uden at vide, om turen gik ned eller op.

»Tiden er den rette til at øge fornyelsen i selskabet, til at få et lederskab med andre kompetencer og styrker til at drive selskabets fremgang,« sagde Nokias daværende bestyrelsesformand, Jorma Ollila, da Stephen Elop, som han selv havde ansat, blev ansat.

Finlands nationalikon er nu blevet amerikansk, efter at godt halvdelen af omsætningen og 32.000 ansatte skifter til Microsoft, selv om amerikanerne gør, hvad de kan, for at fastholde, at Finland, hvor 4.700 snart tidligere Nokia-ansatte skifter arbejdsplads, vil spille en væsentlig rolle fremover.

Stephen Elop, som har været i teknologiverdenen siden 1998, har flyvercertifikat men har ikke råbt »Mayday«, siden han overtog Nokia. Men han er f.eks. heller aldrig rykket ind på det amerikanske Forbes-magasins prestigefyldte liste over verdens mest indflydelsesrige personer. Han har fyret 20.000 ansatte i sin Nokia-tid og har fået skruet udviklingstempoet væsentligt op i den store butik. Men hvor Nokia på sit højdepunkt i 2000 var 250 milliarder dollar (1.412 mia. kroner) værd, har Microsoft nu købt halvdelen af butikken for blot 5,44 milliarder euro (40,5 mia. kr.) – otte milliarder mindre, end det dansk-svenske internettelefoniprogram Skype kostede for to år siden.

John Strand ser ingen grund til at juble efter det historiske farvel til Nokia:

»3. september 2013 blev dagen, hvor man fik lyst til at gense den gamle film »Wall Street«, hvor Michael Douglas spiller hovedrollen som Gordon Gekko. Forskellen på Gordon Gekko og Stephen Elop er, at det lykkes Gekko at lave resultater til sine aktionærer. Det har Stephen Elop ikke formået at gøre.«