Hjælp, der er ikke mere flødeskum på flaske!

Der er udsigt til topløse juledesserter i USA, som er ramt af en uventet mangel på færdigpisket flødeskum.

Frem med håndpiskeren - der er mangel på flødeskum på sprayflaske! Arkivfotos: Torben Christensen og Jonas Vandall Ørtvig, Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Som om der ikke var nok af udfordringer at bevare det kølige overblik over op til jul, sniger et ganske uventet problem sig nu ind fra højre: Det er ved at gå op for amerikanerne, at der er mangel på flødeskum på flaske.

Den færdigproducerede flødeskum, som blot skal trykkes ud af beholderen, inden den sejler rundt som et isbjerg i chokoladekoppen eller pryder en æblepie, er nemlig udsolgt mange steder, og det er ikke sikkert, at nye forsyninger når frem inden jul.

Eksplosion dræbte en

Årsagen er, at der i august skete en eksplosion på en fabrik i Florida, som selskabet Airgas Inc. ejer, skriver nyhedsbureauet Reuters. Fabrikken producerer kvælstofforilte, som er en gas, der bruges til at holde flødeskum luftig og let. Ved eksplosionen blev en person dræbt, og der udgik en sky af sennepsfarvet røg fra fabrikken, skriver Chicago Tribune.

Efterdønningerne af ulykken skaber nu tomme hylder i supermarkederne.

Og der er tale om et betydeligt problem. Det amerikanske marked for produkter som færdigpisket flødeskum var ifølge markedsanalysefirmaet Euromonitor International forventet at ville runde en omsætning på 505,3 millioner dollars - eller 3,59 milliarder kroner - i år. I 2011 blev der solgt for 407,2 millioner dollars.

»Timing er virkelig uheldig,« siger Stephanie McVaugh fra Natural Dairy Producs Corporation, som er en af producenterne af flødeskum på flaske.

Frem med piskeriset!

Andre ser muligheder i flødeskumskrisen.

»Der er kun mangel på flødeskum, hvis du ikke spiser ægte flødeskum,« noteres det på finansnetstedet Penny Hoarder, som fastslår, at det ikke er så svært at lave den ægte vare. Mange netsteder har lagt instruktionsvideoer ud, så man kan se, hvordan man selv pisker flødeskum.

Airgas har lovet at gøre alt, hvad der er muligt, for at bringe produktionen af gassen op igen, men en af flødeskumsproducenterne, ConAgra Foods, forventer først at være tilbage på normalt niveau igen til februar.

Gassen bruges også i medicinske sammenhænge, som synes at være blevet prioriteret, når de sparsommere mængder skulle fordeles.

Den første flødeskum på spraydåse blev introduceret i 1948 af Aaron S. Lapin i St. Louis i delstaten Missouri, skriver netmediet Quartz. Fem år senere havde produktet, »Reddi wip«, gjort Lapin til millionær i dollars, og han blev snart kendt som »flødeskumskongen«. Han døde i 1999, 85 år gammel.

Det er i dag ConAgra Foods, der viderefører Lapins flødeskum på flaske.