Hiv 60 dage ud af kalenderen og bliv iværksætter

Innovationsfirmaet Listen Louder og Erhvervsstyrelsen har søsat et projekt, hvor omkring 20 lovende iværksættere skal indlogeres i tre boliger i to måneder og skabe virksomheder sammen.

Jonathan Løw fra Listen Louder står bag et iværksætterprojekt, hvor deltagerne skal bo sammen og skabe virksomheder med hinanden. Foto: Martin Dam Kristensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gratis husleje i to måneder, andre ivrige iværksættere og 50 erfarne mentorer, der står klar til at hjælpe dig. Det kan lyde som enhver spirende iværksætters drøm, men nu bliver det virkelighed for omkring 20 af dem i et eksperiment med navnet »Tre, to, én, nu!«

Idéen er, at tre boliger på henholdvis Fyn, Sjælland og i Jylland skal fyldes med fem til syv iværksættere. De skal ikke nødvendigvis møde op med en masse idéer, for eksperimentet går ud på, at gruppen af iværksættere skal finde den gode idé sammen.

Jonathan Løw er med sin innovationsvirksomhed Listen Louder idémanden bag projektet. Han har selv prøvet at etablere virksomheder, der er blevet en succes, men han har også søsat projekter, der er gået i vasken.

»Nogle af grundforudsætningerne for at lykkes som iværksætter er, at man har tiden til at dedikere sig til sin idé, at man har gode teams, og at man arbejder i et miljø, der fremmer innovation og iværksætteri. Det er de ingredienser, vi har prøvet at føre sammen i Tre, to, én, nu!,« siger Jonathan Løw.

Anderledes iværksætterprojekt

Erhvervsstyrelsen har støttet projektet med 100.000 kroner, hvoraf de fleste går til huslejen på de tre boliger, deltagerne skal indlogeres i.

Projektet supplerer Erhvervsstyrelsens kampagne »Danmarks Vækst- og Iværksætteruge« i uge 47, men hvor de fleste af ugens andre arrangementer handler om at lære af andre, så handler Tre, to, én, nu! mere om at bruge alle erfaringerne og faktisk skabe noget.

»Vi har valgt at støtte projektet, fordi vi synes, det er rigtigt interessant og utraditionelt. Det handler ikke om at læne sig tilbage og snakke, men om at gøre det og gøre det selv. Det er meget praktisk, meget konkret og meget åbent, og på samme tid handler det om at invitere andre med ind i opstartsprocessen,« siger Ulla Jacobsen, der er kommunikationschef i Erhvervsstyrelsen.

Hjælp fra flere kanter

Udover Erhvervsstyrelsens kontante støtte er 50 mentorer tilknyttet projektet, og de står klar til at hjælpe iværksætterne, når de har brug for det. Alle mentorerne har erfaringer med iværksætteri, og de kan hjælpe med alt fra netværk til sparring, men der er også nogen, der kan give juridisk vejledning og hjælpe med bogholderiet.

Projektets mantra er, at iværksætterne skal tænke stort, handle småt og fejle hurtigt og billigt, og især det sidste håber Jonathan Løw, at mentorerne kan hjælpe med.

»Mentorerne kan forhåbentlig hjælpe deltagerne med at få taget børnesygdommene af en idé, så de ikke bruger kræfter på at lancere noget, der ikke er et marked for,« siger han.

Deltagerne får et kartotek med alle 50 mentorer og de områder, hvor mentorerne kan hjælpe. Det betyder, at deltagerne selv vælger, hvornår de har brug for hjælpen, og hvilken hjælp de vil trække på.

Målet er tre virksomheder

Ambitionerne for projektet er høje, og Jonathan Løw håber på at finde ambitiøse iværksættere til de tre boliger.

»To måneder til at etablere en virksomhed er ikke lang tid, men hvis fem til syv mand bor sammen og arbejder i døgndrift i de to måneder, så kan man komme rigtigt langt. Vores mål er, at der bliver skabt én virksomhed i hver af de tre boliger,« siger han.

For at være med i eksperimentet skal man sende en ansøgning, og på baggrund af samtaler med ansøgerne, deres baggrund og kompetencer bliver der udvalgt tre blandede team. Der er 60 ansøgere indtil videre, men målet er at nå op på over 100 inden ansøgningsfristens udløb 5. september.

»Det er vigtigt, at alle team både har nogen, der er erfarne, og nogen, der er helt nye i iværksætterbranchen. Vi vil gerne mikse folk, der kan noget forskelligt og på den måde skabe dynamik,« siger Jonathan Løw.

Samarbejde frem for alt

Projektet bygger på en høj grad af samarbejde mellem iværksætterne, og planen er, at de skal arbejde sammen om en forretningsidé og starte partnerskaber.

»Det nye ved Tre, to, én, nu! er, at folk bor og lever sammen i to måneder og skal blive enige om én fælles idé. Det er ikke tænkt som et kontorfællesskab, hvor folk arbejder hver for sig,« siger Jonathan Løw. Det eneste, iværksætterne skal investere i projektet, er deres tid, men det er også med til at sortere nogle fra.

»Det viser et stort engagement, at folk har lyst til at flytte i to hele måneder for at skabe en virksomhed. Vi kan dog også se, at vi ikke har særlig mange ansøgere mellem 35 og 45 år, hvor mange nok har små børn, og det kan være svært at kombinere med lige vores projekt,« siger han.

Iværksætterne ejer deres egne idéer

I sidste ende skal iværksætterne selv løfte opgaven, og om det lykkes er i høj grad deres ansvar. Virksomhederne, som parterne håber at få ud af projektet, ejes fuldstændig af de iværksættere, der sætter pågældende virksomhed i gang.

»Fra Listen Louder har vi sat en projektleder på eksperimentet på fuld tid, så vi bruger også nogle af pengene fra Erhvervsstyrelsen til det, men det vi selv håber at få ud af projektet er eksponering, og så brænder vi så meget for at sætte i værk, at vi ikke kan lade være,« siger Jonathan Løw.