Historisk usikkerhed i Mærsk: Risikerer nedskrivning for milliarder

Det store fald i olieprisen det seneste halve år skærper opmærksomheden om, hvad A.P. Møller - Mærsk melder ud i årsregnskabet, der bliver offentliggjort onsdag morgen.

Blandt andet Maersk Drilling, som udlejer boreplatforme, er voldsomt udfordret af de faldne oliepriser. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der vil være mere end normal opmærksomhed om det årsregnskab, som A.P. Møller - Mærsk sender ud onsdag morgen klokken otte. Markedet tripper for at få nyt om, hvad det kraftige fald i olieprisen siden i sommer kommer til at betyde.

Især de to direkte olierelaterede selskaber Maersk Oil, der udvinder olie flere steder i verden, og Maersk Drilling, der udlejer boreplatforme, vil tiltrække sig interesse. Ikke så meget pga. resultaterne for 2014, men mere om hvordan de to selskaber planlægger at håndtere den halvering af olieprisen, som verden har oplevet siden juni sidste år.

»Det helt store spørgsmål er, hvordan forventningerne til 2015 kommer til at se ud. Der vil Maersk Oil og Maersk Drilling helt klart tage fokus pga. de store fald i olieprisen,« siger Ricky S. Rasmussen, analytiker i Nykredit.

Maersk Oil har traditionelt været den store pengemaskine i konglomeratet, hvor produktionen fra især den danske del af Nordsøen og fra den lille golfstat Qatar i årevis har kastet milliarder af sig. Men usikkerheden om olieprisfaldet skaber stor usikkerhed om, hvordan det danske olieselskab er indrettet til 2015.

»Der er stor usikkerhed om indtjeningen i Maersk Oil. Nogle venter et betydeligt underskud og andre et rigtig stort overskud. Jeg regner med, at de kommer ud og forventer et noget lavere resultat,« siger Ricky S. Rasmussen.

Der må forventes nedskrivninger

Blandt analytikerne er der – som omtalt tidligere i Berlingske – usikkerhed om Maersk Oil vil nedskrive på oliefelter. DONG afskrev for over otte mia. kr. i årsregnskabet for to uger siden, fordi olieprisen er faldet voldsomt siden sidste sommer.

»Investorerne må forvente nedskrivninger i milliardklassen i Mærsk Oil i 2014 og 2015,« vurderer Jacob Pedersen, analytiker i Sydbank.

Han regner med, at A.P. Møller - Mærsk vil udpege nogle af de felter, som det ikke længere kan betale sig at holde kørende.

»Vi bliver ikke overraskede, hvis Mærsk sætter navn på flere af de lukningstruede felter, og der vil formentlig være vigtige felter på listen. Til gengæld kan Mærsk-gruppens stærke finansielle position give mulighed for værdiskabende opkøb af olieaktiver,« siger Jacob Pedersen.

Maersk Drilling har allerede meldt ud om en reduktion i antallet af medarbejdere. En tidligere offensiv målsætning om fremgang i indtjeningen bliver sandsynligvis sløjfet.

»Olieprisfaldet vil kaste Mærsk Drilling ud i en omfattende strategisk omvæltning. Vi forventer, at selskabet dropper målsætningen om at tjene én mia. dollar i 2018,« siger Jacob Pedersen.

På den mere positive side gavner udviklingen i olieprisen Maersk Line. Containerrederiet har de senere år været gennem store omvæltninger, hvor indtjeningen har været under pres. Men Maersk Line er i dag i langt bedre stand og er nu det klart mest rentable rederi i industrien. Den billigere olie vil skære kraftigt i rederiets udgifter til brændstof.

Økonomi på lavt blus

»Vi forventer alle, at Maersk Line vil fortsætte de gode takter, men der er stor usikkerhed i Maersk Line. Omkostningerne falder, men det er uklart, hvor meget det vil spille ind på fragtraterne. Vi har en verdensøkonomi, som er på vej op i gear, men vi kører især i Europa fortsat på lavt blus,« siger Ricky Rasmussen.

Han mener, at prisen på omkring 14.000 kr. for en A.P. Møller-aktie er fair. På det seneste har selskabets aktie fået hjælp af en styrket dollar, som gavner aktien, fordi den regnes i kroner.

»Der er en omregningsværdi, der ikke er ubetydelig. Men der er meget usikkerhed i alle de større Mærsk-selskaber, og derfor skal man være forsigtig, hvis man vil købe aktien,« siger Ricky Rasmussen.