Nyhedsvarsel
Virksomheder

Historisk underskud til DONG

DONG Energy kom ud af katastrofeåret 2012 med et underskud på fire mia. kr. Selskabet spår dog bedring i 2013.

Markedet gør det pt. svært for DONG Energy, når energiselskabet vil sælge fra med profit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2012 blev på alle måder et år, der skriver sig ind i DONG Energys historie som særlig slemt. Udover den dramatiske fyring af topchef Anders Eldrup endte året også med et underskud på fire milliarder kroner.

Statens energiselskab har ellers tidligere leveret overskud år efter år, selv i recessionsåret 2009, og i 2011 blev det til sammenligning til et overskud på 2,9 milliarder kroner.

Selskabets store krise betyder også, at der er præsenteret ny strategi, som skal fokusere på kerneforretningen - i form af havvindmøller og indvinding af olie og gas - og få genoprettet indtjeningen.

Som et led i strategien skal der desuden tilføres yderligere egenkapital på minimum 6-8 milliarder kroner. Det kan blive pensionsselskaber, der kommer med de penge, eller i sidste ende staten hvis ingen andre er interesserede i at investere i DONG.

Ses der på det vigtige driftsresultat før af- og nedskrivninger (EBITDA) så styrtdykkede det i 2012 til 8,6 milliarder kroner fra 13,8 milliarder kroner i 2011.

For 2013 venter DONG Energy et driftsresultat før af- og nedskrivninger (EBITDA) på 11,5-12,5 milliarder kroner.

DONG Energys gæld steg markant som følge af den dårlige udvikling i 2012. Ved årets udgang var nettogælden vokset til 33,5 milliarder kroner fra 23,6 milliarder kroner et år tidligere.

DONG har også fastsat et længe ventet mål for afkastet af den investerede kapital, som senest i 2016 skal nå 10 procent. Netop det svage afkast af DONGs investeringer var et af kritikpunkterne i Rigsrevisionens store DONG-undersøgelse.