Historisk sag mellem KODA og TDC kan nemt trække i langdrag

Løsning på striden om betaling for musiktjenesten Play har lange udsigter.

TDC-teknikere på Sjælland gik hjem onsdag. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tvisten mellem TDC og KODA om betalingen til musiktjenesten Play er en besværlig proces, der nemt kan ende med først at blive lagt i graven næste år.

TDC mener, at teleselskabet står til at skulle betale overpris for sangene i Plays katalog. Telefolkene har derfor klaget til Ophavsretslicensnævnet for at få det udvildige organ - der hører under Kulturministeriet - til at finde den rette afregning.

Sagen er historisk for nævnet.

"Det er første gang, at nævnet har en sag som denne. Før har det mest handlet om Gramex-sager omkring betaling af musik til radioen," forklarer Martin Kyst, Kulturministeriets sekretær for Ophavsretslicensnævnet, til ComON.

Han forventer, at nævnet allertidligst kan fastslå beløbet, som TDC skal betale til KODA for at bruge kunstnernes sange, om et halvt års tid.

"Mit bedste bud er, at vi kan få en afgørelse inden udgangen af i år," siger Martin Kyst.

Det kræver dog, at begge parter holder de mange frister, der er på vejen. KODA har allerede fået rykket en frist på at aflevere et svarskrift med et par uger. Dokumentet, der rummer en masse argumentation for KODAs synspunkter, er dog afleveret nu. Sangskrivernes organisation oplyser da også til ComON, at de først forventer en afgørelse engang i 2011.

Der er mange punkter på dagsordenen, inden nævnet kan samle sig og votere. Begge parter får flere muligheder for at sende forskellige svar, inden de skal mødes i en form for retssag, hvor parterne mundtligt forsøger at få nævnet til at gå henholdsvis op - for KODAs vedkommende - og ned - for TDC's part - i pris.

Processen kan blive endnu mere kompliceret af, at nævnet skal tage stilling til en pris for en helt ny form for tjeneste, online musik-streaming.

Martin Kyst kan ikke forklare, hvad nævnet præcist vil bruge som grundlag for sin argumentation. Det kommer helt an på, hvad sagens parter fremlægger under sagen. Til ComON har TDC dog nævnt, at de har kigget mod udlandet, før de i april kom frem til, at KODA krævede for mange penge for sang-afspilningerne. Det kan derfor tænkes, at TDC vil fremlægge en dokumentation fra udlandet, hvor de viser eksempler på, hvad andre tjenester må betale til rettighedshavere.

"Beløbet har været usandsynligt højt de første to år," siger Rune Fick Hansen, TDC's pressemand på mobilområdet.

De to parters aftale udløb første april i år, men musikken spiller videre i Play, eftersom KODA lader TDC benytte sangene. TDC har til gengæld forsikret KODA om, at teleselskabet betaler det beløb, som det uvildige nævn kommer frem til som rimeligt.

"Uanset hvad dommen er, så følger vi den," siger talsmanden.

TDC har allerede lavet en aftale med pladeselskaberne. Deres sammenslutning, IFPI, har da også tidligere støttet TDC's krav om et mindre beløb. Det skulderklap er TDC glad for.

"Pladeselskaberne er også enige om, at prisen skal gå ned. Dem har vi lavet en aftale med, siger Rune Fick Hansen.

Ingen - bortset fra TDC selv - kender det præcise beløb, teleselskabet samlet betaler til rettighedshaverne. Men det er et større to-cifret millionbeløb.