Historisk ringe ordreindgang hos FLSmidth vækker bekymring

FLSmidths ordreindgang i fjerde kvartal var meget ringe, og det fortæller en historie om en mineindustri, der måske er endnu længere væk fra de gode tider, end hidtil ventet.

CEO Thomas Schulz, FLSmidth. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl

Sådan lyder det fra Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank, efter at ingeniørkoncernen FLSmidth torsdag er kommet med regnskab for fjerde kvartal.

I de sidste tre måneder af 2014 var ordreindgangen på 3775 mio. kr. mod ventet 4629 mio. kr. og 5616 mio. kr. i fjerde kvartal af 2013.

- Ordreindgangen er virkelig svag. Jeg kan næsten ikke huske, hvornår FLS sidst har haft en ordreindgang på bare 3,7 mia. kr., siger Jacob Pedersen.

Derimod var omsætningen end spids bedre end ventet, da den landede på 5911 mio kr. for de fortsættende aktiviteter mod ventet 5618 mio. kr. Til gengæld er indtjeningen langt fra noget at råbe hurra for, påpeger Jacob Pedersen.

I fjerde kvartal realiserede FLS et driftsresultat, EBIT, på 255 mio. kr. mod ventet 424 mio. kr.

- Indtjeningen er meget svag, og hvis vi ser på de enkelte divisioner, så er det især i Customer Services og Product Companies, siger analytikeren.

Derimod er forventningerne til 2015 nogenlunde på linje med markedets forventninger, men alligevel er Jacob Pedersen påpasselig med at konkludere, at der bare er tale om enkelt svagt kvartal.

- Regnskabet bekræfter egentlig, at bunden i minemarkedet er dybere, end vi hidtil havde regnet med. Vi må bare sige, at der er tale om en industri, hvor man bare ikke kan forvente ret meget, siger Jacob Pedersen.

FLSmidth venter for 2015 en omsætning på 19-21 mia. kr. sammenlignet med en omsætning i 2014 på 21,1 mia kr. Ifølge estimater indsamlet af SME for Ritzau Finans var der blandt analytikerne ventet en omsætning på 20.293 mio. kr. i 2015.

Der er tale om forventninger for de fortsættende aktiviteter, der ikke medregner det nu frasolgte Cembrit.

Koncernens eget estimat for overskudsgraden på EBITA-niveau er på 9-10 pct. for 2015 mod en EBITA-margin i 2014 på 7,7 pct. Medianen af analytikernes estimater var en overskudsgrad på 9,8 pct. i 2015.