Historisk PC-nedtur venter i 2009

Analysehus forventer et fald i PC-salget på 11,9 procent. Selv om mini-PCerne storsælger, er det ikke nok til at trække markedet op.

Mini-PCer som denne Lenovo Ideapad sælger godt men ikke afbøde det store fald på hele PC-markedet, hvor folk beholder den gamle computer længere og ikke har råd til at skifte til nyt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historiens største nedtur i salget af PCer indtræffer i år. Det spår det internationale analysehus Gartner, der regner med at se et fald på hele 11,9 procent i år.

Det betyder ikke, at salget er gået i stå, langtfra. 257 millioner computere vil have skiftet ejermand hen over diskene, inden året er gået, men det er det største fald siden IT-krisen i 2001.

Også Microsoft rammes hårdt

Alle de store PC- og softwareproducenter har allerede været ude og nedtone begejstringen. Hewlett-Packard, som er verdens største PC-producent, skal ud i en stor sparerunde og nedskriver forventninger til i år. PC-vicekongen Dell gik 48 procent ned i indtjening i fjerde kvartal og har også taget de sorte briller på for i år.

Og på softwaresiden rammes især IT-giganten Microsoft af det svigtende PC-salg. Microsoft meddelte i januar, at der skal fyres 5.000, heraf 75 i Danmark, som led i den første massefyring i selskabets historie. Microsoft henter en stor del af sin indtjening fra styresystemet Windows og kontorpakken Office. Derfor gør det faldende PC salg ondt.

Oveni faldende salg som følge af finanskrisen udskifter folk nu ikke deres computer så tit som tidligere.

»Effekten af formindsket udskiftning vil især være skarp på de modne markeder, hvor udskiftninger normalt udgør omkring 80 procent af alle computere, der udskibes fra fabrikkerne,« siger researchdirektør George Shiffler fra Gartner.

Mini-PCer storsælger men...

Dog ventes salget af mobile PCer, heriblandt de prisbillige og ultrabærbare mini-PCer, at skyde i vejret.

»De vil afbøde den overordnede nedtur på PC-markedet, men de forbliver for få til at forebygge en stejl nedtur,« lyder Gartners analyse.

Mini-PCerne (også kaldet »netbooks« for ikke at forveksle dem med »notebooks«, altså almindelige, bærbare computere) ventes at udgøre otte procent af det samlede PC-salg i 2009. Alt i alt ventes der i 2009 solgt 155,6 millioner mobile PCer (ni procent flere end i 2008) og 101,4 millioner stationære computere (et fald på 31,9 procent fra 2008). 21 millioner mini-PCer ventes solgt i år mod 11,7 millioner sidste år, og gennemsnitsprisen ventes at falde fra 2.600 til omkring 2.350 kroner.