Historisk opsplitning skal sikre en fremtid for NKT

Års tilløb, usikkerhed og spekulationer fører nu endelig til et omfattende opbrud i industrivirksomheden NKT.

NKT-opslitning. Tilstede ved pressemødet vil være NKT Holdings bestyrelsesformand Jens Due Olsen og NKT Cables President & CEO Michael Hedegaard Lyng. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det 125-årige danske industriklenodie NKT er sikret mange år ud i fremtiden, efter selskabet nu bliver splittet i to, selvstændige dele.

Det siger bestyrelsesformand Jens Due Olsen, og han gør det klart, at de to hovedforretninger – støvsugevirksomheden Nilfisk og kabelselskabet NKT Cables – bliver delt, fordi det er den løsning, som skaber mest værdi for aktionærerne.

»NKT er fremtidssikret i den forstand, at vi har to selskaber, som har en størrelse, som betyder, at de kan overleve på langt sigt,« siger Jens Due Olsen.

Han præsenterede onsdag den fremtidige struktur, som samtidig betyder et farvel til konglomerattanken. Den nye struktur har været undervejs i flere år.

NKT bliver splittet i to selvstændige børsnoterede selskaber, Nilfisk og NKT Cables.

Det sker, efter NKT Cables samtidig betaler 6,2 milliarder kr. for at overtage den svenskschweiziske industrikoncern ABBs forretning inden for højspændingskabler. Endnu mangler købet godkendelse fra konkurrencemyndighederne. Når det falder på plads, mener bestyrelsen, at der er skabt selskaber, der kan stå alene, og som bliver verdens førende på deres områder.

»Det her betyder, at der er et NKT, som er her for at blive. For nogen er det en sidegevinst og for andre det det vigtigste. For mig er det her den strategi, der skaber den højeste værdi for aktionærerne,« siger Jens Due Olsen.

NKT har »et stykke vej« endnu

Bestyrelsesformanden var i 2014 med til at sælge hovedparten af kemikoncernen Auriga, nemlig Cheminova, fra til en amerikanske virksomhed. Nu står han bag opsplitningen af NKT, som i de senere år har kæmpet med lav indtjening og manglende vækst.

»Vi har den rigtige konstellation, og nu skal vi bare blive bedre til det, vi laver, og der har vi endnu et stykke vej,« siger Jens Due Olsen.

Et NKT i mindre dele har i mange år været på dagsorden, og investorerne har gentagne gange efterlyst en mere simpel struktur med begrundelsen, at det ville få flere værdier frem i lyset. Og der var også stor tilfredshed på aktiemarkedet, hvor NKT-aktien onsdag steg 14,5 pct. til kurs 426,1.

Pensionskassen ATP er med omkring fem pct. af aktierne den største enkelte aktionærer, og her bliver der taget godt imod planerne.

»NKT har ikke været et konglomerat, så det er helt oplagt at dele det op i to. Nilfisk ville godt kunne stå alene, mens NKT Cables har været for lille,« siger ATP-aktiechef Claus Wiinblad til Ritzau.

I første omgang skal konkurrencemyndighederne nu godkende tilkøbet fra ABB. Derefter skal hele den børsmæssige del på plads.

Den mest simple løsning er, at de nuværende aktionærerer for hver NKT-aktie, de ejer, får én aktie i Nilfisk og én i NKT Cables. Der kan dog være skattetekniske vanskeligheder ved den ordning.

Derfor er det også muligt, at eksempelvis NKT Cables overtager NKT Holdings nuværende børsnoteringsskal, og at Nilfisk bliver børsnoteret som en helt ny aktie.

NKT forventer, at de endelige planer er på plads ved generelforsamlingen i foråret 2017.

Nej tak til kapitalfonde

Jens Due Olsen siger, at han og resten af bestyrelsen har brugt mange måneder på processen. I den periode har bl.a. kapitalfonde løbende henvendt sig om et muligt køb af Nilfisk.

»I forhold til Nilfisk følte vi ikke, at kapitalfonde kunne bidrage med noget, som vi ikke selv kunne. Vi har altid foretaget de investeringer, som var nødvendige, og vi mener, at vi har den rigtige ledelse. Hvorfor skulle vi sælge til en kapitalfond? Det afkast, som en kapitalfond skal have, vil vi hellere give til vores aktionærer,« siger Jens Due Olsen.

Det blev muligt at købe højspændningskablerne ud af ABB, efter at den schweziske virksomhed fik børsaktivisten Cevian ind som aktionær. Cevian, der herhjemme har investeret i Danske Bank, har højlydt advokeret for, at ABB skulle splittes op, hvilket åbnede mulighedederne for NKTs køb.

Kabelforretningen har altid været en del af NKT, der oprindelig hed Nordiske Kabel og ­Traadfabriker, da selskabet blev stiftet i det centrale København i 1891.

Nilfisk blev en del af NKT, efter støvsugerviksomheden havde været under belejring af finansmanden Klaus Riskær Pedersen. I slutningen af 1980erne havde han forsøgt at overtage virksomheden i en fjendtlig overtagelse, men det mislykkedes, og i stedet købe NKT støvsugevirksomheden.

NKT Cables omsatte i fjor for 8,9 milliarder kr., mens den tilkøbte del af ABB omsatte for 3,5 milliarder kr.

Nilfisks omsætning var 7,4 milliarder kr.