Historisk opbrud i SAS-ejerskab

Norge og Sverige handler nu på det mandat, begge lande har haft i årevis: At sælge ud af SAS. Tre banker er hyret ind til at sælge 23 mio. aktier, der får SAS-aktien til at falde tungt fra morgenen af.

DENGANG FOR 60 ÅR SIDEN - 'Før Bøgen er sprunget ud, kom Sommervarmen til København i Gaar', skriver Berlingske Tidende torsdag den 26. april 1951. Folk nyder den første sommerdag i København Lufthavn og ser her på et SAS fly der lige er landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Walther Månsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uniformer fra Christian Dior, service fra Royal Copenhagen og det norske, svenske og danske flag på siden. Hvis du har fløjet med det gamle SAS, så kan du sikkert huske, hvordan det var. Og hvis du er for ung, så har du sikkert set billederne og fornemmet stemningen.

SAS har i mange år været mere end bare et luftfartsselskab, det har på mange måder været et klenodie, som de nordiske stater Danmark, Sverige og Norge sat tungt på kontrollen af. Men det er nu ved at ændre sig.

Den svenske og norske regering meddelte sent onsdag aften, at man vil sælge ud af sin aktiebeholdning med det resultat, at de tre kongeriger ikke længere vil have en kontrollerende andel af SAS.

Først var meldingen, at man ville sælge 17 mio. aktier, men tordag morgen blev det forhøjet til 23 mio. aktier, og dermed vil Norge og Sverige reducere deres ejerandele med lige under syv procent af den samlede aktiekapital.

Det store udsalg af aktier går ikke ramt forbi i morgenens handel på fondsbørsen. Her falder SAS aktien fra morgenstunden med over fem pct.

Udsalget betyder ifølge Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, at magtfordelingen i SAS nu begynder at ændre sig.

»Når vi kigger længere frem, er der ingen tvivl om, at den styrke, som regeringerne har siddet med i SAS, kommer under gevaldigt pres,« siger han »Det gør naturligvis, at indflydelsen i SAS' bestyrelse vil falde. Det vil den også for den danske regering.«

Norge og Sverige har længe haft mandat til at sælge ud af aktier, og efter at SAS de seneste år er kommet i bedre gænge, ser Danmarks to nabolande det formentlig som et godt tidspunkt at skille sig af med aktierne. Danmark har dog ikke planer om at følge med, lyder det fra Finansministeriet

»Regeringen har ikke aktuelle planer om at foretage et lignende salg af aktier i SAS over børsen. Den danske stat vil således fortsat eje 14,3 pct. af aktierne i SAS,« skriver ministeriet i en pressemeddelelse.