Historisk milliard-hjælp til Haldor Topsøe

Ingeniørkoncernen Haldor Topsøe har fået en historisk aftale på plads, hvor tre pensionskasser stiller en milliard til rådighed for den danske virksomhed.

Haldor Topsøe har fået stillet en milliard kroner til rådighed i en nye investeringsfond af de tre pensionskasser PKA, Pensiondanmark og Pædagogernes Pensionskasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Høgsholt

Når den danske ingeniørkoncern Haldor Topsøe skal investere i projekter og finde globale samarbejdskunder i fremtiden, bliver det med en milliard kroner i ryggen. Det sikrer en historisk aftale mellem virksomheden og de tre pensionskasser PKA, Pensiondanmark og Pædagogernes Pensionskasse. Det skriver Børsen.

De tre pensionskasser stiller en milliard kroner til rådighed for Haldor Topsøe i en ny investeringsfond, der skal administreres af Maj Invest Equity. Pengene i investeringsfonden skal bruges til projekter, hvor ingeniørkoncernen er leverandør af blandt andet teknologiske løsninger, og er med til at styrke virksomhedens profil på det globale industrimarked.

"Mange af vore konkurrenter på det globale marked er meget store virksomheder, som selv kan komme med en stor del af finansieringen til deres projekter. Vi har været handicappede af, at vi ikke havde den mulighed, men den får vi nu, så vi kan matche vores store konkurrenter," siger Bjerne S. Clausen, der er adm. direktør i Haldor Topsøe, til Børsen.

Finansieringsmulighederne har været små efter finanskrisens udbrud, men den nye aftale med pensionskasserne kan være med til at bane vejen for mere investering i danske virksomheder, som i sidste ende kan føre til en bedre konkurrenceevne. Og det glæder adm. direktør i Pensiondanmark, Torben Möger Pedersen, sig over:

"Vi kan på samme tid få et attraktivt afkast af vores investeringer og styrke danske virksomheders konkurrenceevne ved at stille finansiering til rådighed, som deres udenlandske konkurrenter ikke har, og dermed skabe vækst og beskæftigelse i Danmark," siger han til Børsen.

Pensiondanmark har til den nye investeringsfond afgivet et investeringstilsagn på 360 mio. kroner. Kravet fra pensionskassernes side er, at Haldor Topsøe også selv investerer i de projekter, som investeringsfonden støtter, men der er ikke aftalt, hvordan fordelingen af investeringerne skal være.

Aftalen mellem pensionskasserne og den danske ingeniørkoncern er historisk, fordi pensionskasser ikke tidligere har stillet penge til rådighed for en virksomhed på denne måde. Torben Kjær, der er partner i Maj Invest Equity kalder aftalen "banebrydende" og adm. direktør i Haldor Topsøe jubler over virksomhedens nye muligheder:

"Der vil være projekter, som ellers ikke ville være blevet til noget, som nu kan realiseres, fordi vi kommer med nogle finansieringsmuligheder til kunden. Vi er meget, meget glade for, at dette er kommet på plads. Det skal jeg ikke lægge skjul på," siger Bjerne S. Clausen og fortsætter:

"Det her er et stykke pionerarbejde, som andre danske virksomheder også kan få glæde af. Det er første gang på europæisk plan, der bliver lavet et samarbejde som det her. Og det kan bestemt også bredes ud til andre brancher."