Historisk lov om at beskytte dine data gennemføres af svagt tilsyn

NKT-kabler. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Foto: NKT-kabler. PR-foto

Dine personlige oplysninger, din adfærd og dine præferencer bliver i stadig større omfang registreret af myndigheder og virksomheder i digitaliseringens navn. Det er smart i en fart, men risikoen for lækager, misbrug og kriminalitet er eskaleret i takt med udnyttelsen af vores data.

25. maj 2018 tvinges myndigheder og virksomheder til at tage datasikkerhed og privatlivsbeskyttelse langt mere alvorligt end i dag.

Det skriver Politiken tirsdag.

Det sker med en ny persondatalov, der – fremelsket af banebrydende EU-regler – stiller skærpede krav. Eksempelvis risikerer firmaer bøder på op til 150 millioner kroner, hvis de groft forsømmer de nye dataregler.

Lovkravene er, ifølge erhvervslivet, nogle af de mest drastiske og omfattende i mange år, og det møder derfor kritik fra erhvervsorganisationer og flere eksperter, at regeringen til stadighed har undladt at styrke Datatilsynet, der har til opgave at håndhæve persondataloven og rådgive erhvervslivet og det offentlige om de nye regler. Men Datatilsynets bevilling i år på 22,8 millioner kroner er på det samme lave niveau, som for fire år siden. Dermed er der stadigvæk de samme 33 årsværk til at håndtere et i forvejen stigende omfang af opgaver samt rådgive om de nye regler.

»Det er vanvid, at Datatilsynet stadig ikke har fået tilført massive midler. Der er enormt brug for deres rådgivning om de nye regler, og samtidig burde tilsynet allerede rekruttere nye folk med et højt kompetenceniveau, så man kan matche erhvervslivet, der lige nu investerer kraftigt i dataretlig ekspertise«, siger Hanne Marie Motzfeldt, lektor med ekspertise i persondataret ved Syddansk Universitet, til Politiken.

Datatilsynets direktør Cristina Gulisano medgiver i en mail til Politiken, at de manglende ekstrabevillinger »bestemt er en udfordring«: »Men noget må og kommer der vel til at ske, så snart det er muligt. Når erhvervslivet anfører, at de har brug for et langt stærkere og proaktivt Datatilsyn, er det svært ikke at være enig«, siger hun til Politiken.