Historisk københavner-bygning sat i stand for trecifret millionbeløb

Bygningsstyrelsen har brugt 100 mio. kroner på at renovere den ejendom ved Holmens Kanal, som engang var hovedsæde for forsikringsselskabet Hafnia. Nu skal Forsvarsministeriet bo der.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For 25 år siden var Hafnia-ejendommen på hjørnet af Holmens Kanal og Holbergsgade centrum for et af den nyere tids største dramaer i den finansielle sektor i Danmark: Det var herfra, at Hafnia-direktør Per Villum Hansen orkestrerede sit fjendtlige forsøg på at opkøbe konkurrenten Baltica.

Det gav bagslag – Villum Hansen blev fyret, og Hafnia gik konkurs i august 1992. Stumperne blev overtaget af Codan, som havde den ikke mindre viljefaste Peter Zobel i pidsen.

Forhåbentligt kommer det til at gå anderledes fredeligt for sig for ejendommens nye beboere: Den er i dag ejet af staten, og Bygningsstyrelsen har netop sat den i stand, så Forsvarsministeriet og Værnsfælles Forsvarskommando kan flytte ind.

De moderniserede lokaler i den bevaringsværdige ejendom blev indviet af H. M. Dronningen og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen fredag.

»Der er lagt vægt på at bevare og fremhæve de oprindelige bygningsdetaljer fra arkitekt Ulrik Plesners arkitektur uden at gå på kompromis med kravene til funktionalitet i en moderne kontorbygning. For eksempel har snedkere på panelerne på nye vægge rekonstrueret de originale træudskæringer fra de bevarede vægpaneler. Gulvet i den flotte foyer og i øvrigt flere andre steder i bygningen består af hundredvis af mindre, originale marmor-fliser, der er lagt i et meget præcist matematisk mønster. Mønsteret har skullet bevares og respekteres i forbindelsen med projektet. Hver enkelt af de gamle, skrøbelige marmorfliser er håndteret forsigtigt og i hånden under etableringen af blandt andet udtræk til el og it i gulvet« oplyser Bygningsstyrelsen.

Det har også givet udfordringer, at ejendommen – med de nye beboere in mente – skulle forsynes med særlige sikkerhedsanordninger. Alligevel er prisen for renoveringsarbejdet – cirka 100 mio. kroner – under det budgetterede.