Historisk: DONG vil udfase kul

Om seks år skal det være slut med at fyre med kul i DONG Energys kraftværker. Energiselskabet er gået fra at være et af de mest kulintensive i Europa til nu at have mål om at være komplet kulfri.

Avedørekraftværket er et af de kraftværker i DONG, som er blevet biomassekonverteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det startede med Anders Eldrups 85/15-plan fra 2009. Dengang kom 85 procent af DONGs energiproduktion fra fossile kilder, men den brøk ville den daværende adm. direktør i DONG vende på hovedet frem mod 2040, så 85 procent af energiproduktionen kom fra vedvarende energi.

Målet fra 2009 var ambitiøst, men DONG når det og mere til allerede i 2023.

Koncernen har netop offentliggjort, at man om seks år helt vil have udfaset kul fra el- og varmeproduktionen. Kullet skal i stedet erstattes af biomasse, som DONG allerede har gjort det på en række kraftværker i Danmark, senest blev den sidste halvdel af det enorme Avedøre Kraftværk samt Skærbækværket omdannet til biomasse.

»Vi har besluttet at tage det sidste skridt og udfase al brug af kul på alle vores kraftværker. Fremtiden tilhører de vedvarende energikilder, og derfor omlægger vi nu de sidste af vores kulkraftværker til bæredygtig biomasse. Det er en beslutning, som er i tråd med vores vision om at føre an i omstillingen til et bæredygtigt energisystem og skabe et førende grønt energiselskab,« siger adm. direktør i DONG, Henrik Poulsen, i en pressemeddelelse.

DONG har allerede skåret så voldsomt i sit forbrug af kul, at man har stået for 53 pct. af den samlede Co2-reduktion i Danmark. Helt konkret har man biomassekonverteret kraftværkerne i Herning, Avedøre, Studstrup og Skærbæk, hvilket efterlader to centrale DONG-kraftværker, som skal konverteres: Det drejer sig om Esbjergværket og Asnæsværket.

»Vi har et godt samarbejde med vores varmekunder. De store byer har ambitiøse mål om at reducere deres CO2-udledning og efterspørger derfor grøn fjernvarme fra vores kraftværker. Sammen med de kommunale varmeselskaber har vi allerede ombygget en stor del af vores kraftværker til at kunne fyre med bæredygtige træpiller og flis i stedet for kul og gas,« siger Henrik Poulsen.

Som det fremgår af kortet ovenfor har DONG også kraftværker ved Svanemøllen i København og H.C. Ørstedværket, ligeledes i hovedstaden. Disse to værker fyrede engang med kul, men i løbet af 80erne og 90erne blev de omdannet til at fyre med naturgas. Desuden har DONG det meget store Kyndby-kraftværk, som dog er et såkaldt spidsbelastningskraftværk, hvilket betyder, at det kun sættes i gang, hvis der er stor elmangel. Kyndby-kraftværket kører delvist på olie, delvist på gas.

DONG Energy var allerede inden dagens udmelding langt i planerne om at reducere sit kulforbrug kraftrigt. I sit prospekt fra børsnoteringen skriver selskabet, at man forventer at biomassekonvertere Asnæs- og Esbjergværket i henholdsvis 2019 og 2021. Ifølge prospektet ville DONG altså allerede i 2021 kun have gas- og biomassefyrede kraftværker. Men når dagens udmelding alligvel stikker dybere, så skyldes det, at de biomassefyrede kraftværker om sommeren stadig en gang imellem fyrer med kul, når man producerer el uden at producere fjernvarme. Denne mulighed frasiger DONG sig nu, og man siger samtidigt til varmekunderne i Asnæs- og Esbjergområet, at en fremtidig løsning på fjernvarmeområdet bliver uden kul.