Historisk aftale kan bringe Bavarian Nordic op i ny liga

Bavarian Nordics 6,5 mia. kr. store licensaftale med Bristol-Myers Squibb kan for alvor indfri selskabets drøm om at udvikle sig til et rigtigt farmaselskab.

Bavarian Nordics 6,5 mia. kr. store licensaftale med Bristol-Myers Squibb kan for alvor, indfri selskabets drøm om at udvikle sig til et rigtigt farmaselskab. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årevis er Bavarian Nordics vaccine mod fremskreden prostata-cancer, Prostvac, blevet udråbt til at være selskabets guldæg. Og lige så længe har investorer og analytikere spekuleret i om, og hvornår en licensaftale ville falde på plads.

Selvom det har kostet dyrt i udgifter til store kliniske forsøg, har Bavarian Nordics ledelse ikke lagt skjul på, at selskabet ønskede at beholde Prostvac for sig selv så længe som muligt, for derved at opnå den bedst mulige aftale om kommercialisering af lægemidlet med ét af de store farmaselskaber. Strategien er blevet bakket op af investorerne, som undervejs har spytte penge i kassen, når Bavarian Nordic har bedt om det.

Nu ser investorernes tålmodighed ud til at give pote. Bavarian Nordic kunne onsdag morgen meddele, at selskabet har indgået en aftale, der giver amerikanske Bristol-Myers Squibb (BMS) eksklusiv option til at licensiere og kommercialisere Prostvac.

At det bliver BMS, der løber med en aftale om Prostvac, bør ikke være helt overraskende. I sidste uge offentliggjorde BMS og Bavarian i fællesskab gode resultater af et fase 1-studie, som kombinere Prostvac med BMS’ middel mod prostatacancer, Yervoy. BMS kender dermed både Bavarian og Prostvacs potentiale godt.

Bavarian Nordic får 400 mio. kr. up front i forudbetaling, mens selskabet kan se frem til yderligere 533 mio. kr., når og hvis BMS udnytter aftalen, inden for en afgrænset periode efter, at resultaterne af det afgørende fase 3-forsøg, som er i gang, foreligger.

Derudover er der indbygget en række milepælsbetalinger baseret på, hvor god effekt Prostvac viser sig at have i fase 3-forsøgene, om midlet bliver godkendt af myndighederne og milepælsbetalinger baseret på salget. Samlet set vil Bavarian Nordic kunne modtage op et beløb på op til 6,5 mia. kr. i forudbetaling, milepæle, m.m. samt tocifrede royaltybetalinger af et fremtidigt salg.

Samtidig har Bavarian indgået aftale med BMS om, at det bliver Bavarian, der skal fremstille kræftvaccinen til kommercielt brug.

I omfang har aftalen dermed historiske dimensioner, ikke kun i en dansk biotek-sammenhæng, men også internationalt. Når farmaselskaber når op og skal betale for en licensaftale i denne størrelsesorden, vil de typisk gå ind og købe selskabet. Bavarian Nordic, har imidlertid takket være succes med blandt andet at udvikle koppevaccine og senest også at have kastet sig ind i kampen om at finde en vaccine mod den frygtede Ebola-sygdom, haft mulighed for at bygge en base, der både forskningsmæssigt og produktionsmæssigt skaber grundlag for, at selskabet kan bevare sin selvstændighed.

Samtidig er det en blåstempling af Bavarian Nordics teknologi og af selskabets evne til at producere lægemidler i en kommerciel skala. Det sidste er der ikke mange biotekselskaber, der er i stand til selv at klare.

Indtægterne fra Prostvac-aftalen vil, såfremt kræftmidlet får succes i fase 3-forsøgene, betyde, at Bavarian får endnu større finansiel styrke.

Først skal fase 3-forsøget med Prostvac dog afsluttes med succes, kræftvaccinen skal godkendes af myndighederne og den skal lanceres med succes, og Bavarian Nordic skal vise, at selskabet kan producere midlet i tilstrækkelig kvalitet i stor skala.

Netop lancering og produktion er ikke bare noget, man skal tage for givet. Det har Bavarians konkurrent, det amerikanske biotekselskab Dendreon fået at føle. Selskabet er i dag gået konkurs efter at lanceringen slog fejl, blandt andet fordi det meget dyre middel ikke kunne klare sig over for en ny tabletbehandling fra Johnson & Johnson, og fordi Dendreon løb ind i produktionsproblemer.

Trods de risici, der lurer, betyder aftalen alt i alt, at selskabet kan rykke et stort skridt nærmere målet om at blive et fuldblods farmaselskab, med egen, højkvalitetsproduktion, fast indtægt og en forskningsafdeling, der har styrke til at udvikle nye lægemidler baseret på selskabets særlige teknologiplatform.

Der er dog fortsat lang vej før Bavarian Nordic når op på siden af selskaber som Novo Nordisk, Lundbeck – og også biotekselskabet Genmab – målt på børsværdi.

Bavarian Nordic, der offentliggør sit årsregnskab for 2014 den 11. marts, havde inden aftalen en børsværdi på knap seks milliarder kr. Onsdag formiddag vokser Bavarian Nordic-aktien med omkring 30 pct. Dermed kan man ind til videre lægge i underkanten af to mia. kr. til selskabets børsværdi.