Historisk afgørelse: Facebook skal betale bøder for krænkelse af privatlivets fred

Efter en række høringer og undersøgelse af de amerikanske myndigheder har Facebook accepteret at indgå et forlig på fem mia. dollar med den amerikanske forbruger- og konkurrencemyndighed. Forliget er det største, som styrelsen har indgået med en it-virksomhed.

Selvom Facebook skal betale en række bøder for at have brudt privatlivets fred, vil forligene ikke ramme medstifteren og den adm. direktør, Mark Zuckerberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEAH MILLIS/Ritzau Scanpix

Opdateret 25. juli kl. 10.59 med tal fra regnskabet for andet kvartal.

Efter lang tids spekulationer og en række høringer blev det endelig officielt.

Facebook skal i en afgørelse betale fem mia. dollar til den amerikanske forbruger- og konkurrencemyndighed, Federal Trade Commission (FTC), som resultat af at bryde privatlivets fred. Bøden er en udløber af sagen om Cambridge Analytica, hvor Facebook videregav oplysninger om sine brugere til tredjepart.

Det skriver Bloomberg News.

Bøden svarer til omkring 33,1 mia. danske kroner. Det er den største bøde, som FTC nogensinde har givet til en it-virksomhed. Med bøden følger en række restriktioner på virksomheden – blandt andet pålægges Facebook at styrke gennemsigtigheden i forhold til dataanvendelse samt at åbne op for, at offentlige myndigheder løbende kan kontrollere, at Facebook lever op til kravene i forliget.

Dog bliver Facebooks grundlægger og topchef, Mark Zuckerberg, kun holdt delvist ansvarlig for virksomhedens lovbrud. Dermed vil han ikke kunne stilles til ansvar for Cambridge Analytica-skandalen. Facebook bekræfter, at virksomheden indvilger i at betale bøden som en del af et forlig mellem begge parter.

»Vi håber at lukke dette kapitel og i stedet vende vores fokus og ressourcer mod fremtiden,« oplyser Facebook i en udtalelse.

Bøden var dog helt ventet, og Facebook har tidligere udtalt, at selskabet havde øremærket tre mia. dollar til betaling af en eventuel bøde. Forliget mellem FTC og SEC får heller ikke afgørende betydning for virksomhedens økonomi, hvilket afspejles i dets seneste regnskab for andet kvartal. Her steg den samlede omsætning ca. 28 pct. til 16,9 mia. dollar.

Samtidig steg antallet af aktive, månedlige brugere hos Facebook med otte pct. sammenlignet med samme kvartal sidste år. Endelig kan selskabet notere sig, at dets salg af annoncer steg med hele 27,5 pct. i andet kvartal. Således blev der solgt annoncer for 16,62 mia. dollar.

Desuden skal Facebook også betale 100 mio. dollar i et andet forlig over misbrug af personlige data, denne gang indgået med det amerikanske børstilsyn, kaldet Securities and Exchange Commission (SEC). Facebook har ifølge SEC gennem mere end to år vildledt investorer om misbruget af brugernes personlige data til Cambridge Analytica, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Bøderne udstiller striden mellem Facebook og de amerikanske myndigheder, der har varet i længere tid. Tidligere på måneden måtte selskabet således stå skoleret i det amerikanske senat i en høring om konkurrence på internettet og onlinemarkeder. Det store politiske spørgsmål her er, om de dominerende amerikanske selskaber, inklusiv Facebook, er blevet så store, at de risikerer at blive splittet op for at undgå monopollignende tilstande. Og forliget er allerede på nuværende tidspunkt blevet kritiseret af flere medlemmer i FTC, der mener, at bødernes beløb ikke er nok.

»I stedet for at have accepteret forliget, mener jeg, at vi skulle have indledt et sagsanlæg mod Facebook og dens adm. direktør Mark Zuckerberg. Når direktører i store virksomheder udøver kontrol over store beslutninger, herunder beslutninger om at bryde loven, bør de holdes ansvarlige på samme måde som direktører i mindre virksomheder,« siger medlem af FTC Rebecca Kelly Slaughter til netmediet The Verge.