Historien om milliardærklubbens egen bank

Finanskoncernen Capinordic skulle tage kampen op mod det nålestribede Danmark, men gik konkurs i 2010.

Lasse Lindblad – medstifter og tidl. topchef i Capinordic, bestyrelsesmedlem i Capinordic Bank. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere multiiværksætter Peter Forchhammer og bankmanden Lasse Lindblad fødte i fællesskab ideen om en ny dansk børsnoteret finanskoncern i 2005, og sammen med vennerne, den tidligere it-milliardær Erik Damgaard og finansfolkene Aldo Petersen og Ole Abildgaard, skabte de finanskoncernen Capinordic A/S og etablerede Capinordic Bank. Lasse Lindblad blev adm. direktør for Capinordic A/S og bestyrelsesmedlem i Capinordic Bank.

Capinordic slog sig ned i et fornemt hovedsæde i Tuborg-bygningen i Hellerup, fyldte det med dyre designermøbler og ditto ansatte, og i 2006 opkøbte selskabet en stribe aktiviteter, herunder Horwath Revisorernes »kompetencecenter for bank-, investerings- og børsvirksomhed« i form af statsautoriseret revisor Steen Brydes person og netværk. Så fulgte Keops Proviso Fondsmæglerselskab, det svenske Monetar Pensionsforvältning AB, Dansk O.T.C Fondsmæglerselskab, Dansk Autoriseret Markedsplads, Steen Velas Aktie- og Valutainvest og Steffen Rønn Fondsmæglerselskab. Flere af sælgerne, herunder Steen Bryde, Ole Vagner og Steen Vela kvitterede med at investere to- og trecifrede millionbeløb i Capinordic.

Både Ole Vagner og Peter Forchhammer blev store kunder i banken sammen med folk som ejendomsmagnaten Carsten Leveau, Giga-manden Finn Helmer, ejendomskoncernen Oskar Jensen, den børsnoterede ejendomskoncern Nordicom, og Milliardær-klubbens vindparkselskaber Eurotrust og Greentech. Både Ole Vagner og Erik Damgaard indtrådte i bankens bestyrelse, og Capinordics markedsværdi nåede op over fire milliarder kr. i 2006.

Da finanskrisen indtraf i 2008, kom mange af bankens kunder i problemer. Udlånene var ikke længere solide, og de nu konkurstruede storaktionærer fik kreditorerne på nakken, der pressede dem til at sælge deres Capinordic-aktier for at indfri gælden. Banken red stormen af i et stykke tid, fordi den var velpolstret med egenkapital.

Den aarhusianske entreprenør Mogens de Linde kom ind som ny ejer, og Lasse Lindblad blev fyret som direktør for Capinordic A/S. Retskrav på flere hundrede mio. kr. mod banken tårnede sig op, og i februar 2010 begærede Finanstilsynet Capinordic Bank konkurs. Et halvt år efter rejste Finansiel Stabilitet erstatningskrav mod bankens ledelse på 400 mio. kr.

De fleste af de ovennævnte kunder, bestyrelsesmedlemmer og aktionærer er i dag konkurs eller i alvorlig økonomisk krise. Undtagelsen er Lasse Lindblad selv, som i 2013 bogførte værdier for 107 mio. kr. i sit investeringsselskab DKA Consult. Bankens moderselskab Capinordic er blevet omdøbt til Newcap Holding og lever en stille tilværelse på børsen.

Efter erstatningssagens start i oktober 2014 har bagmandspolitiet rejst tiltale for uforsvarlig långivning og mandatsvig i forbindelse med to udlån mod Henrik Juul og Lasse Lindblad, som afviser at have gjort noget forkert. Ifølge Henrik Juul vedrører sagen alene to konkrete lån. Det ene lån er bevilget af bestyrelsen og er tilbagebetalt med en nettoindtjening til banken på et tocifret millionbeløb. Det andet lån på syv mio. kr. er bevilget af direktionen til køb af 50 pct. af et K/S-selskab, som ejede en udlejningsejendom. »Bankens udlån var sikret med pant i K/S-andelen, og selskabets egenkapital udgjorde ved bevillingen godt 48 mio. kr. Ejendommen havde positiv økonomi med belåningsgrad på 51 pct., så bankens udlån kunne serviceres,« siger han.