Hillerød får snart storcenter til halvanden milliard

Efter syv års tilløb og med én stemmes overvægt i byrådet er vejen banet for Hillerød Storcenter. Borgmester og bygherre glæder sig.

Sådan forestiller arkitekterne sig, at centrets interiør vil tage sig ud. Fold sammen
Læs mere

Hillerød er på vej til at få sit tredje butikscenter, Hillerød Storcenter, tæt på centrum og med Goldschmidt Ejendomme som projektmager og ejer.

Det står klart, efter at byrådets borgerlige partier i sidste uge med én stemmes flertal sagde ja til planerne om at bruge 2.000 kvadratmeter til et torveområde med inspiration fra Torvehallerne på Israels Plads i København.

»Vi er meget glade for beslutningen. Nu er rammerne for centret på plads, så vi kan få udarbejdet en lokalplan,« siger projektdirektør Ulrik Bebe til Berlingske Business Ejendomme.

Netop torveelementet har været det mest omstridte, fordi lokale handlende er bange for at miste omsætning til torvet, der kommer til at ligge midt inde i et center, der ellers ikke får dagligvarer, men overvejende store udvalgsforretninger.

Ulrik Bebe håber, at et forslag til lokalplan ligger klart i foråret eller forsommeren, hvorefter det kan sendes i høring og vedtages endeligt af byrådet til efteråret. Så kan virksomheden, ejet af rigmanden Mikael Goldschmidt, sætte spaden i jorden om et års tid og indvie centret før julesalget i 2015.

Helt så håndfast tør Hillerøds nyvalgte, konservative borgmester dog ikke være.

»Vi har allerede en helhedsplan for området, og nu kan lokalplanarbejdet gå i gang. Det skal gå så hurtigt som muligt, og grunden er jo købt tilbage i 2006, men planafdelingen må selv prioritere sin tid. Det er et spændende projekt, som vil styrke Hillerød som regional hovedstad, og det er dejligt, når nogen vil investere i Hillerød,« siger borgmester Dorte Meldgaard, som også ser frem til arbejdspladser i byggefasen, og når centret står færdigt.

Ulrik Bebe vurderer det samlede projekt til halvanden milliard kroner, men så får centret også et opland med hele Nordsjællands næsten 600.000 købedygtige indbyggere samt 28.000 sommerhuse.

Den største lejer er på plads: Elgiganten har skrevet under på at leje 3.450 kvadratmeter, lidt over ti procent af det samlede butiksareal.

Centret får omkring et halvt hundrede butikker og dertil et biografcenter, fitness, cafeer og andre spisesteder samt det omstridte torveområde med eksklusive fødevarer.

Modstanderne af centret og især af torveområdet frygter, at storcentret vil øge den i forvejen mærkbare butiksdød i Hillerøds bykerne og to eksisterende centre. For få uger siden optalte den lokale Frederiksborg Amts Avis 71 tomme forretninger.

Ulrik Bebe forklarer de lukkede butikker med den ophævede lukkelov og det store Bilka-marked, som åbnede i 2012 i et tidligere (og udvidet) Kvickly-supermarked i Slotsarkaderne-centret.

Heller ikke borgmester Meldgaard frygter øget butiksdød, men ser storcentret »som et supplement« til de to eksisterende centre, fordi der er tale om »store butikker og særlige butikker«.

Trods finanskrisen har Goldschmidt-koncernen en stor sæk penge, og en del af dem kommer på arbejde ved at udvikle projekter samt købe og derefter forbedre slidte ejendomme, som jævnligt sælges fra igen. Storcentret bliver derimod en anlægsinvestering.

»Vi har ingen planer om at sælge, men ser det som en rigtig god investering. Vores plan er at bygge det, sætte det i drift og udvikle driften,« siger Ulrik Bebe.

Og centret kan blive første skridt, for Goldschmidt Ejendomme har også byggeret i området til 13.000 kvadratmeter i en kombination af boliger, kontorer og eventuelt hotel. De aktuelle markedsforhold gør dog, at de overvejelser ligger stille.

Goldschmidt har desuden en byggeret på 31.000 kvadratmeter til en stor boligbutik, men de planer er efter aftale med kommunen langtidsparkeret til fordel for projektet med storcentret.