Hillary Clinton går i kamp mod høje medicinpriser

Der var mandag smæk til amerikanske medicinal- og biotekselskaber, efter at den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton gik på Twitter for at varsle en plan mod de høje priser på receptpligtig medicin.

U.S. Democratic presidential candidate Hillary Clinton attends the Congressional Black Caucus Foundation's 45th Annual Legislative Conference Phoenix Awards Dinner in Washington September 19, 2015. REUTERS/Yuri Gripas Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI GRIPAS

Præsidentkandidatens reaktion på det sociale medie fulgte sammen med henvisningen til en artikel på The New York Times. Den handler kort sagt om flere eksempler på biotekselskaber, der har opkøbt forskellige former for medicin for derefter at skrue priserne voldsomt i vejret.

Et eksempel i artiklen handler om det 62-årige lægemiddel Daraprim, som ifølge The New York Times er en standardbehandling af livstruende infektionssygdomme som eksempelvis HIV.

Midlet blev i august opkøbt af biotekselskabet Turing Pharmaceuticals, som med det samme løftede prisen for en tablet fra 13,50 dollar til 750 dollar - svarende til en prisstigning på mere end 5000 pct. Det betyder samtidig årlige omkostninger på flere hundrede tusinder dollar for nogle patienter, skriver The New York Times.

- Sådanne prisstigninger i specielt medicinalmarkedet er skandaløse. I morgen (tirsdag, red.) vil jeg komme med en plan for at gøre noget ved det, lyder reaktionen fra Hillary Clinton på Twitter.

Meldingen fra den demokratiske præsidentkandidat var med til at skabe nervøsitet blandt de amerikanske biotek- og medicinalselskaber i mandagens amerikanske handel, hvor eksempelvis Merck faldt med 2,2 pct., og Pfizer gik tilbage med 1,3 pct.

Det samlede indeks for bioteksektoren under Nasdaq - Nasdaq Biotechnology Index - noterede et fald på 4,4 pct. Værst gik det ud over Sequenom, der faldt med 16,8 pct., og Immunogen, der dykkede 15,9 pct.