Hewlett-Packard trækkes ind i bestikkelsessag

Politiet efterforsker invitationsrejser til Las Vegas arrangeret af den amerikanske computergigant Hewlett-Packard. To tidligere Region Sjælland-medarbejdere, som er sigtet i bestikkelsessagen, har gennem fem år deltaget i de HP-arrangerede rejser.

Las Vegas Strip and Moon Fold sammen
Læs mere

Danmarks største bestikkelsessag i nyere tid har hidtil involveret personer fra IT-virksomhederne Atea og 3A-it samt medarbejdere fra Region Sjælland og Rigspolitiet med en dyr rejse til Dubai som omdrejningspunkt. Nu breder sagen sig til et andet rejsemål og til andre virksomheder.

Region Sjællands ledelsessekretariat oplyser over for Berlingske, at politiet bl.a. efterforsker omstændighederne omkring en række invitationsrejser, hvor den amerikanske computergigant Hewlett-Packard (HP) har været vært for oversøiske rejser.

Det drejer sig om i alt seks ture, som Hewlett-Packard har arrangeret og inviteret ansatte i Region Sjællands IT-afdeling til at deltage i. De seks rejser gik alle til USA i årene 2010 til 2014, og fem af turene gik til spille­paradiset Las Vegas, hvor Hewlett-Packard hver sommer afholder et stort arrangement.

Deltagerne fra Region Sjælland var – bortset fra en enkelt af de seks rejser – de to medarbejdere, som i dag er sigtet i den såkaldte Atea-sag om mulig bestikkelse. Det er de samme to medarbejdere, som også deltog i den famøse Dubai-tur i november 2014, da i alt fem personer, herunder tre tidligere Atea-medarbejdere, spenderede over 400.000 kr. på få dage. De to medarbejdere er omfattet af navnebeskyttelse.

Berlingske har søgt aktindsigt hos Region Sjælland og bedt om en række oplysninger om studieture og andre rejser, som medarbejdere fra Region Sjællands IT-afdeling har deltaget i sammen med IT-producenter eller IT-forhandlere, hvor det er det pågældende firma, der har inviteret til og arrangeret turen.

Berlingske har også bedt om oplysninger om, hvor stor regionens egenbetaling har været for regionens medarbejdere, der har deltaget i invitationsrejser. Hertil svarer Region Sjælland:

»Udgangspunktet er, at regionen har afholdt de fulde udgifter til medarbejdernes deltagelse i arrangementerne (konferenceafgifter, transport, ophold, fortæring etc.). I hvilket omfang der måtte være afholdt udgifter til nogen af disse eller andre arrangementer af andre end regionen, er under efterforskning af politiet. Regionen kan derfor ikke give nærmere oplysninger herom.«

Ud over de seks ture med Hewlett-Packard har andre IT-medarbejdere i regionen været med Microsoft i Berlin, med Oracle i San Francisco og med Epic i Verona i USA. Endelig har en af de sigtede været på en rejse, som regionen ikke ved andet om end, at det var en »grøn IT inspirationstur«.

Centralt i bestikkelsessagen er den såkaldte konto 2840, som angiveligt har været brugt til forskellige kreative formål. Ateas adm. direktør, Morten Felding, forklarede i juni, at kontoen har været brugt til at betale for vine og rejser:

»... Så når regionen skulle til en konference – det kunne være Hewlett-Packard i Las Vegas eller noget andet – så kunne medarbejderne flyve på business class-billetter og bo på femstjernede hoteller.«

Berlingske har gennem en uge bedt Hewlett-Packard i Danmark svare på en række spørgsmål vedrørende selskabets mulige involvering i bestikkelsessagen. Avisen har blandt andet spurgt om, hvor mange dage rejserne til USA varede, hvilke hoteller deltagerne boede på, og hvor meget deltagerne fra Region Sjælland betalte for at deltage i rejserne. Berlingske har også spurgt Hewlett-Packard, hvorvidt Hewlett-Packard selv har iværksat interne undersøgelser som en udløber af Atea-sagen.

I forgårs kom så et kortfattet mail-svar på Berlingskes mange spørgsmål. Svaret er et såkaldt statement fra Clare Loxley i London, som er leder af HPs Corporate Media Relations for Europa, Mellemøsten og Afrika. Hun skriver:

»HP har forpligtet sig til at overholde de højeste standarder for business conduct, og alle vores medarbejdere forventes at efterleve disse standarder. Selskabet tager alle påstande om evt. brud på business conduct meget alvorligt og gennemfører derfor grundige undersøgelser heraf.«