Hesten får nyt liv - når statsrevisorerne og rigsrevisionen mødes

Hestesagen, der har holdt det meste af dansk presse beskæftiget de seneste døgn, kan blive genoplivet, når stats- og rigsrevisionen mødes senere på måneden.

En tilfældig hest på en tilfældig mark. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frode Fjellstad
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En amerikansk ørkenvandring på en hest uden navn blev i går afsluttet og undskyldt som et »fejl-jugement« af Nyhedsdirektør i DR Ulrik Haagerup. Selvom Ekstra Bladet beretter, at hesten i fokus hedder »Jazz«. De har det dog ikke fra hestens egen mund. Men det kan vise sig, at hesten (sagen) har flere liv.

Når stats- og rigsrevisorerne mødes i slutningen af januar, forventer formand for statsrevisorerne Peder Larsen (SF), at hesten kommer på dagsordenen.

»Hvis ikke en af mine kolleger bringer spørgsmålet om hesten op, gør jeg,« siger Peder Larsen til Berlingske Business.

Han understreger dog, at han har en klar forventning om, at sagen derefter vil være at betegne som afsluttet.

»Rigsrevisionen fortæller, hvad de ved, og hvis ikke de har fundet tilfælde, hvor ansatte har fået transporteret en hund eller ko eller, hvad pokker ved jeg på DR’s regning - som jeg finder fuldstændigt usandsynligt - så er sagen afsluttet,« forklarer Peder Larsen.

Mange danske medier bragte i går historien om hesten, der for 70.000 licenskroner blev fragtet til USA i forbindelse med, at USA korrespondent i DR Nyheder, Johannes Langkilde, og hans familie skulle udstationeres i USA.

Det fik kritikken til hagle ned over DR, mest markant var kritikken fra kulturminister Mette Bock (LA), der kaldte sagen for »bizar«.

»Jeg synes, at det lyder som en meget bizar sag, og jeg kan forstå, at der er spørgsmål på vej desangående, og så må vi jo bede DR redegøre for det. Jeg håber, at DR vil være åbne, og helt personligt vil jeg sige, at hvis det forholder sig som beskrevet her, så synes jeg, at DR gør sig utroligt sårbar over for kritik,« sagde ministeren onsdag til Ritzau.

Kan få konsekvenser

Flere politiske kommentatorer vurderede i går, at sagen kan få konsekvenser for DR. Den holdning deler Peder Larsen imidlertid ikke.

»Hvis ikke det havde været en dag, hvor der ikke rigtigt skete andet, så tror jeg ikke, at sagen vil have fået så meget opmærksomhed,« vurderer Peder Larsen.

Ikke desto mindre måtte Ulrik Haagerup kravle ned fra sin hest og medgive, at DR i den konkrete sag havde begået et »fejl-jugement«. Og det bliver Johannes Langkilde selv, der skal betale for hjemtransporten, fastslog Ulrik Haagerup onsdag over for Berlingske.

Rigsrevisionen vil ikke gå ind i sagen, hvis det udelukkende er det enkeltstående tilfælde omkring den ene hest.

»Så kan vi fandme få meget at lave,« slår Peder Larsen fast.

I Rigsrevisionens årlige beretning om revision af statsregnskab, der kommer i sensommeren, kan det være, at sagen kommer til at blive omtalt med et par linjer, »ikke mere end det,« vurderer Peder Larsen.