Hesalight værdisat til tre-syv milliarder kr. af Atrium

»Jeg er udråbt som en fantast med et fatamorgana af en forretningsidé,« skriver Hesalight-stifter Lars Nørholt i en pressemeddelelse. Men ifølge ham er det kun halvandet år siden, at finanshuset Atrium beregnede sig succes-honorar på op til 67,5 mio. kr. for at sælge hele eller dele af den nu konkursramte lampevirksomhed

Lars Nørholt, stifter af konkursramte Hesalight Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Hesalight-stifter Lars Nørholt forsøger nu i en pressemeddelelse at reparere på billedet af sig selv som fantast og eneansvarlig for lampevirksomhedens sammenbrud.

»Jeg står tilbage med skylden for at Heselight ikke lykkedes og udråbt som en fantast med et fatamorgana af en forretningsidé. Men faktum er at der i maskinrummet var et hav af højteknologiske produkter, et hav af kunder, som allerede havde modtaget vores produkter – og en fremtid som så særdeles lovende ud. Er det fri fantasi? Nej!« skriver han i pressemeddelelsen og giver »en meget fokuseret negativ presse« ansvaret for, at projektet ikke lykkedes.

»Allerede ultimo 2015 var Hesalight ude efter ny investorkapital grundet den kraftige vækst. Værdien på Hesalight sættes til minimum tre mia. kr. af eksterne kapitalhuse, som skulle forberede et salg af andele af virksomheden, og der var mange interesserede investorer,« fortsætter Lars Nørholt og tilføjer, at der var mange interesserede investorer, hvilket de fire institutionelle långivere, Pensam, PensionDanmark, Danske Capital og Ikea-selskabet Captor, som tilsammen havde lånt Hesalight 588 mio. kr., var fuldt ud informeret om.

Hesalight-stifteren har fremlagt en aftale for Berlingske, ifølge hvilke det kun er halvandet år siden, at finanshuset Atrium Partners og Hesalight skrev kontrakt om, at Atrium skulle bistå med at sælge hele eller dele af Hesalight. Prisen blev sat til mellem tre og syv milliarder kr., og Atrium skulle selv tjene godt på transaktionen.

Den 11. december 2015, altså bare 11 måneder før Hesalight blev erklæret konkurs, gav Hesalights stifter Lars Nørholt og Atrium-partnerne Jan Davidsen og Michael Bested Larsen hinanden håndslag på, at Atrium-folkene skulle være finansiel rådgiver for Hesalight med henblik på at gennemføre “en kontrolleret auktionsproces med deltagelse af få udvalgte potentielle købere”, som det er formuleret i en fortrolig kontrakt mellem parterne, som Berlingske har set.

Den set i bakspejlet voldsomme værdisætning blev dengang i pressen underbygget af branchekilder, som talte om milliardværdier og forlydender om kapitalfonde, der bankede på døren hos Hesalight i Roskilde.

Atrium og Lars Nørholt satte barren højt, og en salgspris (defineret som 100 pct. af egenkapitalen tillagt rentebærende nettogæld) på fem milliarder kr. er nævnt flere gange i aftalen med Atrium.

Kontrakten opererer med to modeller. Med model ét skulle hele Hesalight sælges for mellem tre og syv milliarder kr. Dette ville give Atrium mellem 22,5 og 67,5 mio. kr. i succeshonorar. Atriums honorar steg markant, hvis salgsprisen nåede op over fem milliarder kr., hvor succeshonoraret i det tilfælde blev fordoblet.

Model to indebar, at blot 20 pct. af selskabet skulle sælges, hvilket ville give Atrium mellem 12 mio.kr. og 36 mio.kr. i honorar.

Som bekendt blev det hele ikke til noget. Atrium bakkede ud af kontrakten med Hesalight i løbet af foråret 2016, da det ikke lykkedes at finde nye investorer til lampevirksomheden.

Hesalight havde på det tidspunkt store problemer, hvor Erhvervsstyrelsen under trussel om lukning forlangte, at lampevirksomheden udarbejdede et nyt regnskab. Nye og retvisende regnskaber recucerede Hesalights overskud og egenkapital voldsomt, og nedturen, som endte i konkurs i november 2016, begyndte.

Atrium-partner Jan Davidsen har ingen kommentarer til Lars Nørholts oplysninger.