Hesalight-stifter taler ud: »Vi var ikke fejlfri«

Stifteren af den konkurs- og skandaleramte LED-virksomhed Lars Nørholt kalder det i en pressemeddelelse »et unødvendigt skridt, at investorerne drev virksomheden konkurs.«

»I skal vide, at uanset hvor meget jeg ligger ned lige nu – så kommer jeg tilbage,« sagde Lars Nørholt til Børsen efter nedturen i LED-selskabet Hesalight. PR-foto Fold sammen
Læs mere

»Så er jeg tilbage efter at have sundet mig. Det virker fortsat uvirkeligt, at stikket blev trukket ud på Hesalight, og jeg mener, at det var et unødvendigt skridt for obligationsejerne at drive virksomheden konkurs.«

Sådan indleder stifteren af den konkursramte lampe-virksomhed Hesalight en pressemeddelelse om tiden efter konkursen i november.

»Jeg har den seneste tid brugt rigtigt meget tid på at tage mig af min familie og nære så godt som muligt efter en ekstrem behandling fra flere fronter og en ensidig hetz fra medierne. Men nu er det tid til at tage bladet fra munden,« skriver Lars Nørholt.

Nørholt modtog sammen med andre ledelsesmedlemmer og Hesalights revisor midt i februar en stævning fra sine kreditorer med krav om erstatning på 200 mio. kr. Ifølge kurator i konkursboet Henrik Selchau Poulsen har Hesalight lidt et tab på over 700 mio.kr., men af procesøkonomiske årsager »nøjes« han med at kræve 200 mio. kr.i erstatning.

Lars Nørholt reagerer ifølge sin pressemeddelelse på det, han kalder, en ensidig pressehetz, hvor han er blevet kritiseret for en række forhold. En af de omdiskuterede ting ved Hesalight er forretningsmodellen:

»Lad mig én gang for alle slå fast, at der ikke er noget hemmeligt eller forbudt i HesaLights forretningsmodel. Verden over tilbyder Energy Service Companies (ESCO) at finansiere LED belysningsanlæg for kunder, hvorefter kunderne betaler installationen tilbage med en del af den opnåede besparelse. Det er ikke en årelang proces. LED belysning er så effektiv, at der spares mere end 50 pct. energi, og kunden oplever besparelsen på første elregning efter installationen, og investeringen er tilbagebetalt efter tre-fem år,« skriver Lars Nørholt, som peger på, at forretningsmodellen blev anvendt af HeSaLight siden opstart, og at den ikke svær at forstå, hvis man tager økonomibrillerne på: »Intet er skjult for investorerne,« skriver han.

Lars Nørholt retter sit skyts mod Hesalights investorer og Børsen, som har fulgt Hesalights nedtur tæt:

»At Hesalight på forsiden af Børsen igennem længere tid har været udråbt som et forretningsmæssigt fatamorgana er særdeles trættende, og især obligationsejernes tavshed er larmende. Jeg er ikke finansmand, men iværksætter, og tingene i Hesalight gik stærkt. Vi var et ungt dynamisk team, og der er angiveligt begået stribevis af fejl med hensyn til aftaler, kontrakter m.m. Det er uundgåeligt for en ambitiøs vækstvirksomhed. Vi var ikke fejlfri, og jeg har helt sikkert begået fejl,« erkender han.

Lars Nørholt er kritisk over for det arbejde, som kurator i konkursboet efter Hesalight har udført:

»Status er, at boet efter Hesalight, er solgt for fem millioner kroner. Salget er foregået til en investorkreds i Selskabet Novalume A/S. Fem millioner virker som et meget lille beløb i flere henseender. Faktisk virker det urimeligt lille, når man tager i betragtning, at der har været flere muligheder for at redde virksomheden,« mener altså Lars Nørholt

Hesalight-stifteren harcellerer over, at obligationsejerne ikke har taget mod tilbud om tilbagebetaling af lånene på knap 600 millioner kroner to år før oprindelig lånetids udløb:

»Til gengæld accepterer obligationsejerne buddet på fem millioner kroner fra konsortiet bag Novalume A/S. Er det at beskytte pensionskundernes investering? Det er der ikke stillet mange spørgsmål til i pressen, selv om der er skrevet mere end 200 artikler om Hesalight og undertegnede inklusive 36 forsider,« skriver han.

»Det er svært at få tanken ud af hovedet om, hvorvidt Hesalight nogen sinde havde en chance. Det virker, som om at HesaLight er blevet ofret i et politisk spil for at dække over dårligt forarbejde i de danske pensionskasser/bank, med hensyn til investering i vækstvirksomheder, udelukkende fordi man ikke ønsker dårlig omtale i pressen. Og ikke fordi den egentlige forretning, forretningsmodel eller drift har været kritisabel, så havde obligationsejerne vel påtalt det, inden pressen gik i selvsving,« lyder det fra Lars Nørholt.

Den største blandt Hesalights investorer er pensionsselskabet Pensam, og andre investorer henviser til Pensen. Men selskabet har ingen kommentarer til Lars Nørholts kritik af pensionselskabernes passivitet.