Her yder militæret en til en iværksætter-træning

Mange israelske iværksættere har deres erfaring med computerprogrammering og ledelse fra deres tjeneste i militæret. Erez Dickman er ingen udtagelse, og hans udviklingsafdeling kan let forveksles med en eliteenhed.

Erez Dickman er chef for udviklingsafdelingen i Paypal. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Kom bare ind.« Døren til Paypals kontor i Tel Aviv står åben, og i entréen står en vel­trænet mand i shorts og t-shirt. Erez Dickman er chef for udviklingsafdelingens 15 ansatte.

Kontoret lugter af popcorn, og Erez Dickman spørger, om han skal give en præsentation af sig selv og virksomheden i kontorets playstation-stue. På væggene hænger forgyldte rammer med portrætter af de ansatte, der har slået rekorder på spillemaskinen, og jeg tager plads i en grøn sofa sammen med to andre, der også tilfældigt er på visit.

To medarbejdere for lov at spille færdig, før Erez Dickman slutter en powerpoint­præsentation til fjernsynet. Han læner sig op ad væggen og samler hænderne på ryggen, før han begynder at fortælle sin historie.

I 2010 udviklede Erez Dickman en social portal, hvor man kan købe små gaver til sine venner og bekendte. Virksomheden hedder The Gift Shop, og et halvt år efter konceptet var lanceret bad Ebay Erez Dickman og hans team om at opskalere konceptet til Ebays kundegruppe.

Teamet brugte tre måneder på at udvikle konceptet, som var klar til julehandelen i december 2010. Ni måneder senere tilbød Ebay at opkøbe den israelske iværksættervirksomhed, og Erez Dickmans team blev ansat som Ebays udviklingsteam i Tel Aviv.

Mens den 32-årige mand fortæller historien , holder han øjenkontakt et par sekunder længere, end man normalt ville gøre, og det kommer ikke som en overraskelse, da han fortæller, at han har tjent i den israelske hærs afdeling 8200.

Enheden er militærets største og fokuserer på softwareudvikling og digital sikkerhed. Rekrutterne bliver særligt udvalgt til denne afdeling på baggrund af deres gymnasiekarakterer, og Erez Dickman blev optaget som 18-årig. Da han var 20, var han leder for en afdeling med 12 programmører.

»Militæret har formet mig. De har helt særlige ressourcer, og du har følelsen af, at alt er muligt. Jeg lærte også tidligt ikke at være bange for at tage beslutninger, nogle gange afhænger folks liv af det,« siger Erez Dickman.

Han arbejder sammen med en håndfuld af sine soldaterkammerater, og arbejds­gangen på udviklingsafdelingen ligner til forveksling en militærenhed.

Når Ebay har brug for en ny applikation, får teamet opgaven og bruger gerne omkring tre måneder på at udvikle og programmere konceptet.

I de perioder forlader de ansatte sjældent kontoret. Om natten programmerer de, om morgenen spiller de playstation og venter på, at det bliver morgen i USA, før de kan korrespondere med den amerikanske afdeling.

»Det er meget intense perioder, men det er rart at have en gang imellem. På mange måder er det simplere end den almindelige hverdag. Der er ikke så meget andet at tænke på, og man kan se, at opgaven langsomt bliver løst,« siger Erez Dickman.

Indtil videre har afdelingen udviklet fire forskellige forbrugsapplikationer, heriblandt et program til Googles intelligente brille. Kigger man på en stregkode med brillen, kan programmet fortælle dig, hvad det vil koste at købe varen på nettet, eller om den er billigere andre steder i nærheden.

For to måneder siden sluttede Ebay og Paypal deres partnerskab og Erez Dickmans udviklingsteam besluttede at fortsætte deres arbejde med Paypal.