Her har boligejerne spundet guld siden finanskrisen

I mange kommuner er boligpriserne steget så markant de sidste fem år, at der er milliongevinster til ejerne. I 10 kommuner koster villaer mere end i de rødglødende år op til finanskrisen.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens det stadig kniber med omsætningen mange steder i landet, er boligkrisen i en række postnumre i den grad et overstået kapitel.

En opgørelse over prisstigningerne på villaer og lejligheder siden 2009, som Nybolig har lavet, viser, at rigtig mange har tjent penge på deres mursten de sidste fem år.

I fem postnumre er prisstigningerne på over en million kroner for en gennemsnitlig villa på 140 kvadratmeter. Og i seks postnumre er en gennemsnitlig ejerlejlighed på 80 kvadratmeter steget over 500.000 kroner.

Det viser opgørelsen, som er lavet på baggrund af kvadratmeterpriser fra Boligsiden.dk.

»Udviklingen i boligpriserne viser - når man ser på de gennemsnitlige kvadratmeterpriser år for år - at det ikke kun er ejere af lejligheder, men i høj grad også villaejerne i de større byer, der har trukket en del af det tabte hjem,« siger pressechef Kim Pauli fra Nybolig.

Den største prisstigning findes i Frederiksberg-postnummeret 2000, hvor en villa på 140 kvadratmeter købt for fem år siden er blevet 1.756.000 kroner mere værd.

Det svarer til godt 350.000 kr. om året eller næsten 30.000 hver eneste måned.

Også når man kigger på ejerlejligheder, er det Frederiksberg, der ligger i front med en gennemsnitlig stigning på 835.000 i samlingen af postnumre fra 1800-1999, der dækker den mest centralt beliggende del af kommunen.

Lejlighedskøbere, der slog til dér for fem år siden, har dermed i gennemsnit tjent næsten 170.000 om året eller 14.000 om måneden.

Frederiksberg er dermed også en af de kommuner, hvor priserne for længst har passeret niveauet fra før finanskrisen.

På 2000 Frederiksberg koster en villa i gennemsnit 676.000 kroner mere end i 2006.

Og i Frederiksberg-postnumrene 1800-1999 koster en lejlighed i gennemsnit 196.000 kroner mere end før krisen.

Også i de større jyske byer kan man aflæse historisk høje kvadratmeterpriser i flere postnumre.

I Åbyhøj vest for Aarhus koster en villa nu 360.000 mere end før finanskrisen og i Aalborg og Aarhus C har lejlighedspriserne passeret førkriseniveauet med henholdsvis 36.000 og 26.900 kroner.

Men det stopper ikke her, vurderer Kim Pauli. Særligt de ekstremt lave renteniveauer vil presse priserne yderligere op i år, mener han.

»Renten skraber bunden, og samtidig er der en stor efterspørgsel efter både ejerlejligheder og villaer kombineret med et faldende udbud af boliger til salg i og omkring de større byer. Det betyder, at priserne fortsat vil stige i 2015,”«siger Kim Pauli.