Her forvandles fabrikker til boliger

Hovedstadens store boligefterspørgsel kan udløse ny bølge, så tomme fabrikshaller og lagre bliver forvandlet til boliger, ligesom det er sket med mange kontorer.

Glentevej 10 husede tidligere fabrikken »Nørregades Bolcher«- 1. februar genåbnede stedet som 67 ungdomsboliger. Illustration: IBI Group.
Læs mere
Fold sammen

Den næsten umættelige efterspørgsel efter boliger i hovedstaden kan ifølge branche-eksperter udløse endnu en bølge, så ikke længere kun tomme kontorer, men også fabriksbygninger, værksteder og lagerhaller bliver omdannet til ungdomsboliger og lejligheder.

»I øjeblikket ser vi en tendens til, at alt, hvad der kan omdannes til boliger, også bliver til boliger,« siger Peter Lassen, partner i mæglerfirmaet Colliers International.

Projektchef Jan Hougaard fra EDC Erhverv Poul Erik Bech ser en lignende tendens, som breder sig fra København og Aarhus til større uddannelsesbyer som Odense og Aalborg. Mæglervirksomheden vurderer ligefrem, at »den næste store konverteringsbølge bliver fra industri til boliger«.

Fra kontorer til fabrikker

Omdannelse af kontorer har de seneste år vundet frem – som supplement til et mærkbart løft i nybyggeriet af boliger i Københavns Kommune, som i disse år oplever en årlig tilflytning på cirka 10.000 indbyggere.

Kontorer har været oplagte, dels fordi en del ældre kontorer i hovedstaden faktisk er omdannet fra tidligere boliger, dels fordi det byggeteknisk ofte har været nogenlunde ukompliceret med samme loftshøjde og isoleringskrav og med en fornuftig ruminddeling.

Derimod er tomme industribygninger normalt blevet revet ned og erstattet af nybyggeri, men projektmagere og ejendomsinvestorer har så småt fået øjnene op for, at bl.a. ejendomme med småindustri og værksteder kan være interessante som boliger. Især hvis beliggenheden er god, f.eks. tæt på eksisterende eller kommende metrostationer.

»Det kan være fornuftigt at konvertere, hvis man kan bevare etageadskillelsen samt ydervæggene og tagkonstruktionen, også selv om de måske skal forfines,« siger Tom Holm Pedersen, sektionsdirektør for erhvervsrenovering i MT Højgaard.

Han vurderer, at det ofte er muligt at anvende, hvad der svarer til 60-70 pct. af de oprindelige materialer og værdier i industriejendomme.

Foreløbig er pensionskasserne, som generelt er store murstensinvestorer, stort set ikke gået i kast med industri-til-bolig-konverteringer. Det kan ifølge MT Højgaard-direktøren hænge sammen med, at pengetankene dels mangler at se gode projekt-cases, dels at konverteringer af især mindre ejendomme ofte ligger under den normale investeringsgrænse i en del pensionskasser.

Historisk er flere fabriksbygninger i hovedstaden blevet omdannet til boliger. Det gælder f.eks. den gamle Soyakagefabrik på Islands Brygge, og på Frederiksberg er den gamle og kongelige porcelænsfabrik forvandlet til Porcelænshaven, ligesom den nærliggende Nimbuspark delvis er opført i bygninger, hvor der både blev fremstillet de berømte motorcykler og senere Nilfisk-støvsugere. I Valby er del af det gamle F.L. Smidth-anlæg omdannet til boliger.

Tæt på færdig

En række projekter er enten afsluttet for nylig eller på vej: I Nordvestkvarteret har IBI Group eksempelvis omdannet en tidligere bolsjefabrik til ungdomsboliger, og på Nørrebro er håndværkerne i disse dage ved at finpudse seks boliger i et baghus, som Dreyers Fond købte sidste år, og som har rummet bl.a. marcipanfabrik og trykkeri.

Som Berlingske Business kortlagde sidste år, er antallet af nye boliger med rod i konverteringer af erhverv steget kraftigt i København. I 2010 var der stort set ingen, i 2012 var der 100, i 2013 omkring 250, sidste år formentlig 400-500, og en foreløbig top bliver måske nået næste år, når det tidligere DSB-hovedsæde i Sølvgade genåbner med næsten 500 ungdomsboliger. Det har ikke været muligt at få oplyst fra rådhuset, hvor mange af konverteringerne der stammer fra industri, men langt overvejende er der indtil videre tale om tidligere kontorer.