Her er virksomhederne som vil ændre Københavns udseende de næste år

Københavns Kommune har fundet de virksomheder, der skal være med til at bygge og forandre store dele af København de næste 10 år.

Foto: Sisse Stroyer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu skal gravkøerne tage fat og byggekranerne skal i sving. København vil vokse med 100.000 ny indbyggere de næste ti år, og dem skal der nu gøres plads til.

Der skal i stor stil bygges skoler, børnehaver og idrætsanlæg.

I august måned indsendte 10 prækvalificerede byggeteams tilbud på kommunens udbud for strategiske partnerskaber, som samlet estimeres til en værdi på op til 2,9 milliarder kroner over fire år.

Nu har et enigt evalueringsudvalg udpeget de to byggeteams, som vinder de store byggekontrakter, meddeler København Kommune.

Det bliver entreprenørvirksomhederne »Enemærke og Petersen« og Jakon, der skal bygge for flere milliarder kroner de kommende fire år

»I København skal vi blandt andet bygge nye skoler, børnehaver og idrætsanlæg frem mod 2027, hvor byen vokser med 100.000 nye borgere. Vi skal også vedligeholde vores institutioner, så vi kan tilbyde ordentlige forhold til københavnerne. Derfor skal vi have bedre løsninger i vores byggeprojekter, så vi får mere byggeri for pengene. Det kan vinderne på bedste vis bidrage til,« siger overborgmester Frank Jensen (S) i en pressemeddelelse.

Det ene udbud er børne- og ungeområdet. Det handler om udvidelse, ombygning og renovering af eksisterende skoler, fritidshjem og daginstitutioner samt nybygning af daginstitutioner. Denne opgave vinder byggeteamet Enemærke og Petersen med underleverandørerne arkitektfirmaet Nøhr & Sigsgaard, KANT arkitekter, rådgivende ingeniører Dominia, teknik- og design rådgivningsvirksomhed Norconsult og GHB Landskabsarkitekter. Samlet estimeres opgaven at have en værdi på op mod 2,3 milliarder kroner over fire år.

Det andet udbud vedrører kommunens øvrige forvaltninger og omfatter nybygning, udvidelse, ombygning og renovering af idrætsanlæg, kulturinstitutioner, botilbud mv. Denne opgave vinder byggeteamet Jakon A/S med underleverandørerne rådgivende ingeniører EKJ, Rørbæk og Møller arkitekter ApS, arkitektfirmaet LETH & GORI og Schul landskabsarkitekter ApS. Opgaven estimeres at have en værdi på op mod 0,6 milliarder kroner over fire år.

»Det bliver en helt ny måde at samarbejde på omkring det offentlige byggeri. Vi har store forventninger til, at vi med det nye samarbejde kan gøre Københavns byggerier billigere, bedre og mere rettidige, og vi glæder os rigtig meget til at komme i gang sammen med vores nye strategiske partnere,« siger byggechef i Byggeri København, Rasmus Brandt Lassen.