Her er verdens største flydende olieplatform

En nybygget flydende olieplatform er lige på vej fra Sydkorea til Norge. Den cylinderformede platform er verdens største af sin slags og ejes af italienske Eni.

Læs mere
Fold sammen

Verdens største flydende cylinderformede olieplatform, Goliat, er bygget færdig og har netop begyndt sin lange rejse fra Sydkorea til Nordnorge.

Til sommer begynder det italienske olieselskab Eni efter planen at producere olie i det arktiske Barentshavet ud for Hammerfest, der er en af verdens nordligst beliggende byer.

Goliat er lastet ombord på fartøjet Dockwise Vanguard og er bygget på Hyundai-værftet i Ulsan i Sydkorea. Rejsen vil tage omkring to måneder med ankomst til Hammerfest i april.

Platformen er specielt bygget til arktiske forhold og har kapacitet til at producere 100.000 tønder olie pr. dag. På selve platformen, der som andre bore- og produktionsplatforme har helikopterlandingsplads, skal 120 til 140 personer arbejde døgnet rundt i årets 12 måneder.

Goliat-projektet er noget af en sensation, som givet vil begejstre mange teknisk interesserede. Både kvinder og mænd.

Byggeriet af den flydende cylinderformede platform, Goliat, der er 75 meter høj og som nævnt bygget til arktiske forhold. Vanddybden, hvor den skal bore, er 400 meter.

Bagsiden af medaljen er arbejdsulykker. Alt i alt mistede 11 arbejdere livet på forskellige arbejdslykker på det koreanske værft sidste år, heraf tre på byggeriet af platformen. Hyundai-værftet er i øvrigt i gang med at forbedre sikkerheden, forsikrer den koreanske konglomerat.

Projektet i det kolde nord bliver vanvittig dyrt. I en redegørelse til de norske myndigheder i maj sidste år meddelte Eni, at Goliat-projektet vil koste 46 milliarder norske kr - med dagens kurs 40 milliarder danske kr.

Det er næsten dobbelt så meget som overslaget i 2009, da Stortinget gav grønt lys til udviklingen af feltet.

Goliat-feltet, som Eni er største ejer af og operatør på, mens Statoil er medejer, bliver verdens hidtil nordligste olieproduktion, 85 km nordvest for Hammerfest.

Platformen markerer et nyt kapitel efter, at Statoil for nogle år siden gik i gang med at producere naturgas fra en tradtionel platform i Barentshavet.

Ifølge analyseselskabet Rystad Energy behøver Eni en oliepris på 95 dollar pr. tønde for at tjene penge på Goliat-projektet, skriver det norske Teknisk Ukeblad. Med dagens oliepris på knap 60 dollar og svage udsigter i fremtiden mener kritikerne, at det er tvivlsomt, om feltet nogen sinde bliver lønsomt.

Eni fastslår, at økonomien i projektet er robust.

Eni har etableret en driftsorganisation på 60 personer i Hammerfest. De årlige omkostninger på drift og vedligehold vil ligge på 1,3 milliarder kr.