Her er udfordringerne for Nordens bankkonge, Nordea

Nordens største bank imponerer igen med rekord-resultat bl.a. takket være store besparelser, men i skyggen af succesen står medarbejdernes tilfredshed, uro på chefgangen og kolossale udfordringer med landbruget og den negative rente

Foto: Thomas Lekfeldt

Det er let at blive imponeret over Nordeas velsmurte pr-maskineri. På flere sprog og i flere lande samtidig præsenteres Nordens største bank unægtelig imponerende årsregnskab for omverdenen.

Umiddelbart ser da også ud til at køre særdeles godt for Nordeas topchef Christian Clausen, der bliver 60 år den 3. marts. Banken har øget indtjeningen med 12 pct. i forhold til 2013 - og vil forgylde aktionærerne med 18 mia. kr. i udbytte og banken fremstår målt på tal alene som en af de storbanker, der har klaret krisen bedst på verdensplan.

Men bag Christian Clausens skudsikre og pletfrie jakkesæt gemmer Nordea på en andre og mere barske historie om at agere i et stadig mere giftigt miljø for bankdrift, ligesom der er udfordringer ved at presse medarbejdere, chefer og systemer for at nå den ønskede egenkapitalforrentning på 13 pct. om året. Og Danmark udgør stadig en negativ faktor i den ligning. Læs her om Nordeas udfordringer set med et dansk perspektiv

1. Selvom de færreste har ondt af de bankansatte efter finanskrisen, er det dog bemærkselsesværdigt, at Nordea har gjort sig så upopulær hos de bankansattes organisation, Finansforbundet, at de igen og igen langer ud efter bankens ledelse og personalepolitik. Senest har en nye spareplan på 7 mia. kr. skabt surhed. Også på chefniveau er der tendens til, at bankens evige fokus på omkostningsreduktioner får dygtige folk til at søge videre.

2. Men for de højestplacerede chefer er det dog et andet problem, som trænger sig på. For det har nogle alvorlige afledte konsekvenser, at bankerne pga. den lave rente nu skal betale for at placere deres indlånsoverskud i Nationalbanken. For Nordea betyder det, at man skal betale penge for at holde på kundernes opsparing. Derfor advarer Christian Clausen om, at det kan blive nødvendigt at kræve penge for den basale ydelse, som man plejer at betale rente for. Mindre og udenlandske banker betaler stadig op mod 2 pct. i indlånsrente.

3. »Situationen i landbruget er alvorlig - men ikke håbløs.« Sådan præsenterede Nordeas danske topfigur Peter Lybecker situationen for landets største långiver til det kriseramte erhverv overfor dansk presse. Fakta er, at Nordea sidste kvartal alene nedskrev mere end en kvart milliard på landmænd. Lybecker fastholder, at der er en fremtid for landbrug i Danmark, omend der er ganske mange af de hårdt gældsatte landmænd, som skal ud af erhvervet. Vi har kun har set begyndelsen på de konsekvenser, som landbrugets eskalerende krise får for landets banksektor. Rigtig slemt bliver det, hvis jordpriserne begynder at falde, så er der ikke meget sikkerhed for banklån og realkreditten vil også være i fare.

4. Nordea peger selv på tre nordiske områder, der får særlig opmærksomhed. Det er Finlands økonomi, som oplever et fald i eksporten til Rusland som følge af handelskrisen. Dernæst kommer Ruslands økonomi, som Nordea har lån for 50 mia. kr. til. Her oplever banken stigende nedskrivninger. Sidste fokusområde for banken er på de faldende oliepriser, der rammer norsk økonomi, men omvendt er positiv for finsk og svensk økonomi.