Her er taberne blandt bankerne

Syv år efter at krisen toppede, kører knap 20 pct. af landets banker stadig med underskud. To har endda fortsat livstruende problemer, viser en stor regnskabsgennemgang af landets banker.

Foto: Brian Bergmann.
Læs mere
Fold sammen

Det er et rent udmagringsløb, som præger landets banker og sparekasser. For selv om man kunne fristes til at tro, at der burde være ryddet helt op i bankernes tvivlsomme lån, så kom 13 ud af 69 danske banker alligevel ud med underskud i 2014.

Helt galt gik det endda for Østjydsk Bank, som tabte 65 pct. af egenkapitalen, efter at Finanstilsynet fandt nye tab i banken.

Særligt ejendoms- og landbrugskunderne belaster banken, som har måttet sælge fra og nu planlægger en kapitalrejsning for igen at komme på sikker grund.

»Vi har i 2014 i andet halvår undersøgt mulighederne for at sælge banken eller foretage en fusion. Det kunne ikke lade sig gøre. Derfor valgte vi at frasælge filialer, og det løftede vores solvens. Så vi har undersøgt mulighederne,« forklarer direktør Max Hovedskov, Østjydsk Bank.

Situationen i landets ottendestørste bank, Vestjysk Bank, er også uafklaret. Staten sidder nu på på 82 pct. af aktierne, og bankdirektør Jan Ulsø Madsen håber på overskud i 2015, efter at banken tabte 22 pct. af egenkapitalen sidste år.

»Vi forventer en beskeden konsolidering i 2015 efter nedskrivninger. Det arbejder vi stadig på, men vi er et spejl af lokalsamfundet, og særligt landbrugets udfordringer har ramt bankerne i 2014. Derfor har vi fået et dårligt resultat.«

Også Alm. Brand Bank, BankNordik, Den Jyske Sparekasse, Lollands Bank, Nykredit Bank er blandt de lidt større banker, der kom ud med underskud i 2014, viser regnskabstal, som Lokale Pengeinstitutter har leveret. Modsat leverer 18 af bankerne en egenkapitalforrentning på over ti pct.

Her er det aktører som Ringkjøbing Landbobank, Københavns Andelskasse, Nordea Bank Danmark, Lån & Spar og Sydbank, der klarer sig bedst.

»Der er stadig klar spredning blandt pengeinstitutterne, hvor nogle klarer sig fint, mens andre kæmper en brav kamp for at få vendt røde tal til sorte. Aktuelt skaber især landbruget udfordringer, og pengeinstitutter med stor eksponering her mærker naturligvis konsekvenserne,« siger Jesper Rangvid.

Dermed trækker spøgelserne fra finanskrisen og de buldrende år op til stadig spor i det danske banklandskab. Banker, der kom svagt ud af krisen, har endnu ikke indhentet dem, der kom ustækket igennem.

»Når man har styr på soliditet og likviditet, kan man koncentrere sig om forretningsudvikling og om at tage markedsandele,« siger John Fisker, administrerende direktør i Ringkjøbing Landbobank, der med en egenkapitalforrentning på 20,2 pct. i 2014 er blandt undersøgelsens bedste pengeinstitutter.