Her er Sydbanks problemsager

Danmarks fjerdestørste bank er skæmmet af store uforudsete nedskrivninger, som er dukket op de senere år, og skal nu bevise, at regnemaskinen er indstillet rigtigt for at genopbygge tilliden blandt investorerne.

Direktør i Sydbank Karen Frøsig, tillægger det ikke nogen betydning , at der har været stor udskiftning i ledelsen, da der også i næste led sidder utroligt stærke personer. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

Ifølge administrerende direktør Karen Frøsig har Sydbank fået styr på sin kreditpolitik, den nuværende ledelse er stabil og velfungerende, og aktiviteterne i Schweiz er lukket, men de seneste år har været præget af en række problemsager for Danmarks fjerdestørste bank.

Sydbank har en solvensmæssig overdækning på mere end fem procentpoint og masser af penge til at forfølge sin opkøbsstrategi, fremhæver flere analytikere, så der er ingen tvivl om bankens grundlæggende styrke. Men en række dumme sager har alligevel præget billedet af Sydbank og af ledelsen, som i sig selv har været en meget omskiftelig størrelse med Karen Frøsig ved roret.

Nedskrivninger

Sydbank har et problem med sin kredithåndtering. Banken lover, at der nu er taget hånd om det, men mangler stadig at bevise, at den har overblik over sine kreditbøger. Både i december 2012 og i december 2013 var det Finasntilsynet, der måtte råbe vagt i gevær efter sine inspektioner i banken med nedskrivninger på henholdsvis 350 og 500 millioner kroner. I 2012 var det især privatkundeporteføljen, som Sydbank måtte nedskrive efter påbud fra tilsynet. I 2013 var det udlån til landbruget samt en række engagementer overtaget ved købet af Tønder Bank, som var dårligere end anslået af banken.

Massiv udskiftning i direktionen

Selv om Sydbanks direktion har bare tre pladser, har der været adskillige udskiftninger de senere år. Administrerende direktør Karen Frøsig tiltrådte stillingen i juni 2010, men siden har der siddet fem mand på de to øvrige stole. Først blev det besluttet, at Allan Nørholm ikke var den rigtige profil, og han forlod direktionen.

Der gik dog en rum tid, før Finn Boel Pedersen erstattede ham, og efter bare tre måneder forlod han stillingen. På den anden plads gik Preben Lund Hansen på pension i oktober sidste år efter 21 år på posten. De to nuværende dirketionsmedlemmer Jan Svarre og Bjarne Larsen tiltrådte i henholdsvis august og september sidste år og har altså begge under et halvt års erfaring.

Kommunikationen

Topchef Karen Frøsig har en tendens til at stikke hovedet i busken, når bankens dårlige sager dukker op i pressen. Senest i december sidste år, hvor Sydbank overraskede med en ekstraordinær nedskrivnig på hele 500 millioner kroner. Den kom bag på markedet og sendte aktien i rødt.

Bare tre uger tidligere havde Karen Frøsig erklæret det værste for overstået hvad angår nedskrivninger, men i forbindelse med nedskrivningen var det ikke muligt at få en kommentar fra topchefen. At Karen Frøsig kom på banen fire dage senere med de organisationsændringer, som skal tage hånd om problemerne, ændrer ikke på, at det vakte undren, at topchefen gik i flyverskjul ved så stor en nyhed i et børsnoteret selskab lige uden for C20.

Tillid

Gentagne og massive nedskrivninger efter påbud fra Finanstilsynet skader Sydbanks troværdighed blandt investorerne, for hvis der kommer en kæmpe, ekstraordinær nedskrivning i december 2012 og en endnu større i december 2013, er det svært ikke at frygte, at der også kommer endnu én i december 2014. Banken er meget bevidst om den usikkerhed og har implementeret en ny rapporteringsstruktur, der skal give ledelsen bedre overblik. Karen Frøsig lægger ikke skjul på, at ansvaret i sidste ende er hendes, men sætter også sin lid til, at den nye kreditdirektør Bjarne Larsen endegyldigt kan mane nedskrivningsspøgelset i jorden. Vigtigste opgave er at præstere et 2014 uden overraskelser.

Opkøbs-ups

Flere af Sydbanks opkøb har haft en bitter eftersmag. I december var det blandt andet engagementer fra Tønder Bank, som Sydbank overtog i 2012, der var genstand for den kæmpe, ekstraordinære nedskrivning. Det har fået kritikere til at sætte spørgmsålstegn ved, om Sydbank var grundige nok, da de i sin tid gennemgik kreditbøgerne i Tønder, og Karen Frøsig har siden erkendt, at hun købte Tønder Bank for dyrt. Det vakte også opsigt, da Sydbank i december 2013 lagde 100 procent oveni kursværdien ved købet af Næstved-banken, Diba.

Det er dog særligt opkøbet af BankTrelleborg i 2008, som har trukket overskrifter. Trelleborg var blevet børsnoteret kort før overtagelsen, og ved købet tvangsindløstes alle minoritetsaktionærer. Herefter kom det frem, at der var fejl i prospektet, og det har ført til årevis af juridisk tovtrækkeri, som fik en foreløbig ende i august sidste år, da banken indgik forlig med foreningen af minoritetsaktionærer.

Historien er dog endnu ikke slut, for forsikringsselskabet, hvorfra Sydbank håber at kunne få dækket en del af erstatningen, har trukket banken i retten i et forsøg på ikke at skulle betale. Det oplyste Sydbank i sit årsregnskab onsdag i sidste uge.

Skattelysagen

Sydbank har fået tæv for at have været for aggressiv i sin rådgivning af kunder om såkaldt skatteoptimering via skattely. Sydbank opbyggede en bankforretning med udgangspunkt i den schweiziske bjergby St. Gallen blandt andre under Karen Frøsig, som var juridisk direktør og formand for den schweiziske bank i en periode. Sydbank solgte blandt andet investeringsprogrammer baseret på lån i velhaveres boliger eksempelvis briter bosat i Sydeuropa – ud fra devisen om, at det ville spare deres arvinger for arveskat.

Men mange af investeringerne gik i rødt, og kundernes ejendomsformue blev til gæld, hvad der har udløst flere søgsmål mod banken. Det skete for eksempel i Marbella i Spanien, hvor banken brugte »finansielle cowboys« til at sælge de tvivlsomme investeringsprogrammer. Produkterne blev endda solgt, uden at Sydbank havde banklicens i Spanien. Jyllands-Posten kunne desuden afsløre, at Sydbank hjalp med at skjule sorte formuer for velhavere for eksempel bosat i Norge. Der var ingen kommentarer til sagerne i en meget lang periode fra Karen Frøsig, der nu har lukket Sydbank Schweiz.