Her er Samsungs nye toptelefon, der skal viske tavlen ren

Galaxy Note 8 skal bygge videre på den bedst sælgende Samsung-telefon til dato - og sidste års mobilmareridt.

Galaxy Note 8 er Samsungs nyeste toptelefon med premiere 15. september. Foto fra Samsungs præsentation i New York Fold sammen
Læs mere

Alle sejl sættes til, når verdens største mobilproducent, Samsung, lancerer sin nye toptelefon, Galaxy Note 8 med en skærm på hele 6,3 tommer, og dermed forsøger at viske tavlen ren oven på sidste efterårs mareridt.

Galaxy Note 8 er Samsungs sidste chance for at tiltrække nye købere, før Apple efter sigende præsenterer sin iPhone 8 i løbet af september. Galaxy Note 8 kommer i handelen fra 15. september. I Danmark vil den kunne købes i farverne guld og sort. Prisen er betragtelig: 7.749 kroner. Det er næsten 1.000 kroner mere end den nuværende toptelefon, Galaxy S8+.

Større kamp om markedet

»Tak, fordi I troede på os og inspirerede os til at gøre det bedre,« lød det i optaktsreklamen, da Samsung onsdag eftermiddag dansk tid præsenterede sin nye toptelefon i New York med henvisning til mareridtet for den sydkoreanske elektronikgigant med overophedede og eksploderende batterier.

Samsungs mobilchef, Koh Dong-Jin, udtrykte sin store tak for folks forståelse.

Den 195 gram lette Galaxy Note 8, som bliver Samsungs absolut dyreste smartphone, fordi den er beregnet til arbejdsbrug, bygger videre på Galaxy S8 og S8+, som har slået alle (Samsung-)rekorder, siden den med nogen forsinkelse blev lanceret i april. Galaxy Note 8 vil næppe sælge i stor stil herhjemme på grund af prisen. Selv om både Apple og Samsung presser priserne opad, rykker andre mobilproducenter ind med særdeles udmærkede telefoner til halvdelen eller to tredjedele af prisen. Huawei, Nokia, OnePlus og Motorola er på banen.

Skærmen på Galaxy Note 8 på 6,3 tommer er 0,1 tommer større end Galaxy S8+, der blev lanceret i april. Foto fra Samsungs præsentation i New York Fold sammen
Læs mere

Skærm næsten helt ud til kanten

Galaxy Note 8 kører på den stadig nyeste udgave af Android, 7.1.1 Nougat. Skærmen går - ligesom Galaxy S8-telefonerne - næsten helt ud til kanten, så man dermed har en større, effektiv skærmflade, som i stedet for fysiske knapper har digitale knapper. Skærmen, som har en opløsning på 2.960 x 1.440 pixler, går igen rundt om kanten. Bagpå sidder en fingeraftrykslæser. Der er også mulighed for at bruge øjenæblegenkendelse og ansigtsgenkendelse for at låse telefonen op.

Telefonen kommer med en RAM-arbejdshukommelse på seks gigabyte, med 64 gigabyte hukommelse og med mulighed for at sætte et mikroSD-kort på op til 256 gigabyte i og dermed få mere plads. Der er Bluetooth 5.0-forbindelse.

En af Galaxy Note-seriens særkender er den roste S-Pen, en digital pen, som man i kraft af den gode skærm kan både tegne naturtro tegninger med, tage notater med og bruge til at navigere rundt med, hvis man ikke vil trykke med fingrene.

Man kan også skrive noter med pennen direkte på skærmen, selv om den er låst, så man når at få dem skrevet ned, inden man glemmer dem, og stryger man pennen over en tekst på et sprog, som man ikke forstår, oversættes den automatisk i en lille taleboble.

Det første dobbeltkamera

Galaxy Note 8 vil også som den første Samsung-telefon få dobbeltkamera ligesom mange af konkurrenternes med en opløsning på 12 megapixler på bagsiden, som skal sikre bedre og skarpere billeder og film, og der bliver ægte, to gange optisk zoom og optisk billedstabilisering i begge kameraer. Dermed zoomer kameraet rent faktisk i modsætning til digital zoom, hvor billedudsnittet blot forstørres med risiko for, at det kan blive grynet.

Frontkameraet har en opløsning på otte megapixler.

Samsung har skærpet kontrollen i sin produktion oven på sidste efterårs mareridt, der endte med at koste elektronikgiganten 5,4 milliarder dollars eller 34 milliarder kroner, efter at flere end tre millioner leverede og solgte Galaxy Note 7-telefoner måtte trækkes helt tilbage. Det skete, fordi batterierne overophedede og i flere tilfælde direkte eksploderede, hvilket fik flyselskaber til at forbyde folk at tage telefonen med om bord, selv i slukket tilstand, ligesom det britiske postvæsen nægtede at behandle pakker med telefonerne i.

Galaxy Note 7 blev dog ellers rost for både sit design og sine funktioner, hvorfor mange havde håbet på, at Samsung viderefører dem i den nye Note 8, som også er en målrettet arbejdstelefon.

Talegenkendelse - dog kun på engelsk

Samsungs talegenkendelsesassistent, Bixby, blev tidligere i denne uge gjort tilgængelig i 200 lande og territorier. Hidtil har den kun kunnet bruges i hjemlandet Sydkorea og USA efter en lidt skidt start. Bixby skulle være fulgt med toptelefonen Galaxy S8, men Samsung måtte udsætte premieren på grund af problemer. Den engelske udgave var først klar i juli efter flere udsættelser.

Bixby forstår stadig kun koreansk og engelsk, og Samsung understreger, at ikke alle accenter, dialekter og udtryk kan genkendes. Bixby er bygget til gradvis at lære at forstå både ens vaner og måde at tale på.

Bixby konkurrerer på et marked med digitale assistenter. Apple udvikler Siri, Amazon står bag Alexa, og Microsoft har Cortana.