Her er regeringens plan: Disse 22 tiltag skal sætte turbo på deleøkonomien

Med en ny strategi og 22 tiltag vil regeringen få deleøkonomien til at vokse markant i Danmark. Det skal blandt andet sætte skub i boligudlejning via Airbnb og gøre det lettere at indberette indtjening til Skat. Her kan du få et overblik over de enkelte initiativer.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal sættes fart i den såkaldte deleøkonomi i Danmark, så det bliver lettere for borgere  at leje og låne ydelser som bolig eller bil af hinanden. Og samtidig skal der betales Skat af indtægterne.

Det er hovedpunkterne i regeringens deleøkonomiske strategi, der blandt andet rummer 22 tiltag, som skal sætte gang i udviklingen. Nedenfor kan du læse om hvert af de 22 tiltag, som regeringens har offentliggjort i dag klokken 11.00.

 1. Servicefunktion, der giver virksomheder ét sted at henvende sig om deleøkonomiske spørgsmål til myndighederne og samler vejledninger om regler om deleøkonomi på en ny hjemmeside (deleøkonomien.dk)
 2. Deleøkonomisk panel som skal informere erhvervsministeren om status på aktuelle udfordringer og muligheder.
 3. Indsats i EU for øget samarbejde om at afklare regler for deleøkonomiske virksomheder i andre EU-lande, samt trygge og tillidsfulde brugere og udbydere
 4. Vejledningsindsats over for borgere og virksomheder.
 5. Dialog med forsikringsbranchen og platforme om behov for regelafklaring og forsikringsforhold i deleøkonomien.Indberetning af indtægter fra deleøkonomien til skattevæsenet
 6. Regeringen vil udvikle en digital indberetningsløsning, som både digitale platforme og digitale betalingsløsninger kan anvende til at sende oplysninger om deres brugeres indtægter til skattevæsenet. Deleøkonomiske skattefradrag
 7. Regeringen vil forenkle fradraget ved udlejning af sommerhuse og helårsboliger, så alle danskere sikres et bundfradrag på 36.000 kr. Bundfradraget betinges af, at skatteyderen benytter en tredjepart (fx en digital platform), der indberetter brugernes fulde indtægter til skattemyndighederne.
 8. Nyt bundfradrag for privat udlejning af hhv. bil og båd på 5.000 kr. Bundfradragene betinges af, at skatteyderen benytter en tredjepart (fx en digital platform), der indberetter brugernes fulde indtægter til skattemyndighederne.
 9. Drøftelse af deleøkonomiens betydning for arbejdsmarkedet i Disruptionrådet.
 10. Undersøgelse af mulige harmoniseringer/forenklinger af begreber som erhvervsdrivende og forbruger på udvalgte områder.
 11. Vejledning til a-kasser og jobcentre om deleøkonomi og ydelsesregler mv.
 12. Fremme af digitale løsninger, der samtænker det kollektive trafiktilbud med fx taxi og delebiler.
 13. En minimumsgrænse for privat kortidsudlejning på 90 dage, hvis der benyttes en tredjepart (fx en digital platform), der indberetter. Hvis der benyttes en tredjepart (fx digital platform), der ikke indberetter skatteoplysninger automatisk, vil der kunne udlejes i 30 dage. I begge tilfælde kan kommunen forhøje grænsen.
 14. Ændring af reglerne for udlejning af fritidsfartøjer.
 15. Videreudvikling af platformen challenges.dk for at styrke det offentliges adgang til innovative løsninger.
 16. Aarhus som deleøkonomisk forsøgsby. Gode vilkår for international skalering af deleøkonomiske platforme
 17. Indsats for digitaliseringsklar lovgivning i EU, som tager højde for deleøkonomiske forretningsmodeller.
 18. Indsats for gode europæiske rammevilkår for online platforme. Skabe viden om deleøkonomien
 19. Indsats for harmoniseret dataindsamling i EU-regi, herunder fælles definition af deleøkonomien.
 20. Dialog med platforme om deling af platformes data med det offentlige.
 21. Bedre måling af deleøkonomiens udvikling og effekt.
 22. Løbende følge deleøkonomiens udvikling i Danmark

Kilde: Regeringens deleøkonomiske strategi