Her er priserne: Kæmpe besparelser på udlandstelefoni

Der er tusinder af kroner at spare på de nye mobilabonnementer, som man kan bruge af til danske priser, når man er på ferie. Fra 2017 forsvinder roamingafgiften i EU - i alle tilfælde, hvis man holder sig under den fastsatte grænse.

TDC-kundernes forbrug af data i Europa er syvdoblet, efter EU har indført nye, lempelige roaming-regler. Fold sammen
Læs mere

Der kan være i tusindvis af kroner at spare på feriebudgettet, hvis man sørger for at have et mobilabonnement, som man også kan bruge tale og data på i udlandet uden at skulle betale udlandstakster.

Det viser en sammenligning af de danske mobilabonnementer, som sammenligningstjenesten Samlino.dk har lavet, efter at stadig flere teleselskaber er begyndt at gøre det muligt at bruge af sin allerede betalte taletid og datamængde, hvis man er i bestemte andre lande.

»Dette er helt klart interessant for mange mennesker - men ikke for alle. Mange kan helt klart spare mange penge, men som altid skal man afveje, hvad man har brug for. Både for teleselskaberne og for kunderne er det en god forretning, for man betaler for 12 måneder om året men bruger måske kun mulighederne i en enkelt måned på ferien,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, der rådgiver teleselskaber verden over.

Væk med roaming i EU - sådan da

Det kan ifølge undersøgelsen godt betale sig at købe et abonnement med udlandstelefoni, hvis man skal rejse og påtænker at bruge telefonen eller dataforbindelsen undervejs. Her leverer »3«, det Telia-ejede Call Me og Telia selv de bedste vilkår, hvis man ønsker at bruge løs af data på ferien, hvorimod de øvrige ofte har mere eller mindre snærende grænser for, hvor mange data der er en del af abonnementet. I nogle tilfælde kan man også kun ringe til danske numre fra udlandet til lav takst, ikke til f.eks. et fransk nummer i Frankrig.

I EU bliver den såkaldte roaming - altså ekstrabetaling for at bruge tale og data i udlandet - i princippet helt afskaffet fra april 2017, efter at EU gennem mange år har tvangsnedsat priserne hver sommer. Teleselskaberne prøver derfor med deres særlige udlandsabonnementer at hente de sidste indtægtsmuligheder hjem, inden alle 28 EU-lande om otte måneder bliver betragtet som telefonens hjemland, så man ikke længere behøver at frygte en gigantisk regning. Norge, Island og Liechtenstein, som ikke er medlemmer af EU, plejer at følge EU-lovgivningen også på dette område. Til gengæld står det uklart, hvad der sker, når Storbritannien træder ud af EU, sådan som briterne stemte for i juni.

»EU kan imidlertid ikke fjerne roamingen fuldstændigt, for så er der en risiko for, at man bare køber et billigt SIM-kort hos et teleselskab uden eget net i f.eks. Litauen og bruger det i Danmark. Derfor bliver roamingen nok billigere, men samtidig indføres der en grænse for, hvor meget af det, som man har i sit abonnement, man kan bruge i udlandet. Hvis ens forbrug ligger under det, er det ganske fint, og derfor er disse produkter rigtigt, rigtigt gode,« forklarer John Strand.

Gyserregninger i USA

Har man ikke som dansk mobilkunde et abonnement med udlandstelefoni inkluderet, og har man et højt mobilforbrug på rejsen i Europa, ender man ifølge Samlinos målinger i gennemsnit med at betale 756 kroner på en uge og 1.483 kroner på to uger. Men hvis udlandstelefoni er en del af abonnementet, og hvis ens mobilforbrug samtidig er lavt, vil gennemsnitsforbruget være 62 kroner ekstra på en uge og 125 kroner på to uger.

Tager man til USA, er der gyserregninger i vente - både med og uden udlandstelefoni inkluderet. Uden særligt abonnement og med et højt mobilforbrug ender gennemsnitsregningen på 96.298 kroner for en uge og hele 192.597 kroner i to uger. Med udlandstelefoni og et lavt forbrug kan man »nøjes« med 6.750 kroner på en uge og 13.500 kroner for to uger, fremgår det af undersøgelsen.

»3« er lige nu det eneste selskab, hvor det danske abonnement også kan bruges i USA. Det billigste abonnement koster 130 kroner om måneden ud over oprettelsen på 100 kroner. Så kan man bruge af sin tale, SMS- og MMS-beskeder som i Danmark og op til 10 gigabyte data. En »3«-kunde med højt forbrug i to uger i USA, kan altså spare 227.319 kroner på den konto.

Mulighed for at skifte frem og tilbage

»Vil man bruge sin telefon i udlandet, er der mange penge at spare ved at købe et abonnement med udlandstelefoni. Også selv om man kun skal bruge abonnementet i en uge. Man kan altid skifte tilbage til det gamle abonnement, når man er kommet hjem,« siger Kristian Pitzner-Jørgensen, direktør i Samlino.dk.

Han understreger, at man altid kan opgradere til et dyrere abonnement straks, hvorimod et skift den anden vej typisk gælder fra den 1. i næste måned, ligesom der kan komme oprettelsesgebyrer på.

Call Mes billigste abonnement med udlandstelefoni, JustLikeHome, koster 128 kroner om måneden uden oprettelsesafgift. Det kan dog kun bruges i Norden og de baltiske lande men på samme vilkår som herhjemme. Det TDC-ejede Fullrate sælger for en krone mere om måneden udlandstelefoni i 33 lande med fire timers tale, fri SMS og MMS samt 100 megabyte data.

Samlinos undersøgelse gælder de selskaber og abonnementer, der tilbyder udlandstelefoni som en del af abonnementet, og som sammenlignes med samme forbrug hos samme selskab, hvis man har et abonnement uden udlandstelefoni.