Her er politiets nøglespørgsmål i bestikkelsesskandalen

Den store bestikkelsessag med IT-firmaet Atea i en af hovedrollerne kan blive den største i Danmarkshistorien. For politiet er hovedopgaven nu at få undersøgt, om en IT-kontrakt på op mod 580 mio. kr. blev vundet med bestikkelse.

Foto: Thomas Lekfeldt. Administrerende direktør for Atea Danmark, Morten Felding, stod i sidste uge frem og fortalte, at han er blandt de 13 sigtede i den store bestikkelsessag. Sigtelsen mod Morten Fielding drejer sig alene om ikke at have grebet rettidigt ind over for en rejse til Dubai, skriver Morten Fielding i en pressemeddelelse.
Læs mere
Fold sammen

Det er lidt af en mundfuld, der er landet på Bagmandspolitiets skrivebord. Region Sjælland, Kriminalforsorgen, Rigspolitiet, to IT-firmaer, en hemmelig konto med over 1 million kroner og luksusrejser til udlandet er hovedingredienser i en spektakulær bestikkelsessag, som politiet har sat alle kræfter ind på at få opklaret.

Den hemmelige konto og luksusrejserne til USA og Dubai kan dog ende med at blive mindre elementer i den store bestikkelsessag. For Bagmandspolitiet er nøglespørgsmålet lige nu, om det ene af de to mistænkte IT-selskaber har bestukket sig til en kæmpe IT-kontrakt med Region Sjælland til en værdi på mellem 530 til 580 millioner kroner. IT-selskabet, der er omfattet af navneforbud, vandt tidligere på måneden i første omgang den store konkrakt foran blandet andre Atea, men efter klager fra de andre selskaber i budrunden blev kontrakten annulleret.

Hvis politiet kan bevise, at IT-selskabet har »smurt sig vej« til den 580 millioner kroner store IT-aftale, vil der være tale om en af de allerstørste sager om korruption i Danmark nogensinde.

Af retsdokumenter fra domstolen i Næstved fremgår det, at en sigtet IT-ansvarlig fra Region Sjælland ved årsskiftet tilpassede et IT-udbud på en måde, så det i mistænkelig grad var til fordel for det IT-selskab, der er omfattet af navneforbud. Om medarbejderen fra Region Sjælland fik en modydelse til gengæld for sine ydelser, er blevet et hovedspørgsmål for politet. Det fremgår af retsbogen, at den IT-ansvarlige fra regionen fik lovning på et sponsorat til travbanen i Nykøbing Falster til et beløb på 100.000 kr., men om tilpasningen af IT-udbuddet kan kædes direkte sammen med tildelingen af trav-sponsoratet, fremgår ikke af retsdokumenterne fra Næstved.

Poltiet har sigtet 13 personer i sagen på mistanke om bestikkelse. Seks personer er blevet varetægtsfængslet frem til den 2. juli sagen, hvor næste retsmøde finder sted tirsdag i næste uge.

IT-firmaet Atea, det ene af de to selskaber i sagskomplekset, meddelte fredag morgen, at bestikkelsessagen fra Region Sjælland betyder, at det skandinaviske selskab må nedjustere sine forventninger, fordi kunderne siger stop.

Fredag eftermiddag var IT-selskabets aktie raslet ned med lige under 15 pct. på børsen i Oslo.