Her er Nokias nye topmodel

N8 skal genvinde noget af det tabte marked for Nokia - men den kommer først til efteråret.

Her er Nokias nye flagskib, N8, som er premieren på nyeste udgave af styresystemet Symbian 3. Foto: Nokia Fold sammen
Læs mere
N8 er navnet på det flagskib, som verdens største mobilproducent, Nokia, tirsdag satte i søen.

N8-telefonen er i den avancerede ende og rummer allernyeste udgave af Nokias eget styresystem, Symbian 3. N8 har indbygget kamera med en opløsning på 12 megapixler og har en trykfølsom skærm på 3,5 tommer. Den kommer først på markedet i tredje kvartal og vil - uden tilskud - koste 370 euro (2.775 kroner).

Konkurrenterne presser på

Nokia aflagde et skuffende regnskab i sidste uge og er klemt af ikke at kunne levere nye topmodeller, nu hvor der for alvor er bud efter dem. Seneste Nokia-succes var N95, som kom i 2006. Efterfølgeren, N97, blev derimod en PR-mæssig katastrofe. En af Nokias topchefer måtte for nylig erkende, at mens Nokia faktisk solgte godt af N97, påførte man samtidig kunderne store lidelser, fordi softwaren ikke fungerede ordentligt.

Derfor har Nokia behov for at genvinde scenen, og det skal N8-modellen være med til. I mellemtiden sprøjter navnlig taiwanesiske HTC nye avancerede modeller på markedet. Sony Ericsson har meldt sig med både X10- og X10 Mini-modellerne. Alle forsøger de at fravriste Apple den drivkraft, som iPhone-telefonen har bragt med sig.