Her er Microsofts bekostelige fadæser

En historisk nedskrivning på Nokias mobildivision er langt fra den eneste bekostelige fadæse for Microsoft. Her er fire andre satsninger, der gik galt.

Tablet-computeren Surface er en af de andre satsninger, der har kostet Microsoft dyrt. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft-trommerne buldrede med tunge glædesrytmer, da selskabet i 2013 slog pjalterne sammen med Nokia og overtog den samlede mobilproduktion i den tidligere så gigantiske mobiltelefon-producent.

Men hvad der skulle have været en form for genvej ind på et marked, hvor mobiltelefon-styresystemer fra Apple og Google regerer, er nu objektivt set blevet en kæmpe fiasko.

Forleden kom det frem, at Microsoft kaster håndklædet i ringen og nedskriver Nokias mobildivision med 7,6 mia. kroner, hvilket svarer til 95 procent af den oprindelige købspris.

Fadæsen har en størrelse, som kan mærkes, men set i bakspejlet er det slet ikke softwaregigantens største nedskrivning. Nyhedstjenesten Bloomberg har set på nogle af de mest omkostningsfulde nedskrivninger i selskabets historie.

1. Investeringer i dot-com-æraen

I løbet af de hektiske dage i slutningen af 1990erne, hvor den Nye Økonomi pustede sig op og forblændede alt og alle, satsede også ellers veletablerede Microsoft på nogle af de projekter, der senere fløj ud af den punkterede IT-boble. Microsoft endte efterfølgende med at æde nedskrivninger for 9,1 mia. dollar i regnskabsårene 2001 og 2002. Softwaregiganten havde hældt milliarder i virksomheder, der leverede hotte nye ting som bredbåndsservices, interaktivt fjernsyn og satellit-tjenester. Efter den omgang blev Microsoft mere konservativ med sine investeringer.

2. AQuantive

I tilfældet med Nokias mobildivision er værdien netop nedskrevet med 95 procent. Men i 2012 forduftede nærmest alle værdier på én gang i en virksomhed, som Microsoft havde købt. Nedskrivningen på reklamevirksomheden AQuantive, som blev købt i 2007, forsvandt stort set i 2012. Selskabet var købt for 6,3 mia. dollar og blev nedskrevet med 6,2 mia. dollar.

3. Xbox 360s "Red Ring of Death"

Microsoft nedskrev for mere end 1 mia. dollar i 2007 i forbindelse med garantiforpligtelser på spillekonsollen Xbox 360. Mange af spilleboksene var ramt af en hardwarefejl, der blev kaldt »The Ring of Death«, idet den relaterede sig til en rød ring på konsollens display, når den pludselig strejkede og holdt op med at virke.

4. Surface

Xbox'en er ikke det eneste stykke Microsoft hardware, der har kostet dyrt. I 2013 måtte virksomheden æde en regning på 900 mio. dollar for et lager af usolgte Surface-tablets.

Retteligt bør det nævnes, at Microsoft - trods alt - ikke har klokket i alt. En række investeringer har over tid været ganske fornuftige forretninger, hvoraf flere af dem har skabt selve fundamentet for store dele af succesen. I 2007 investerede Microsoft eksempelvis 240 mio. dollar i Facebook, der dengang havde en værdi på 15 mia. dollar. Siden er Facebooks markedsværdi øget til 240 mia. dollar.

Opkøbet af virksomheden Bungie i 2000 har været centralt for Xbox-succesen. Opkøbet gjorde det muligt at få det succesfulde spil Halo på sin spillekonsol Xbox. Det fik salget til at flyve, og i dag har konsollen solgt for mere end 4 mia. dollar.

Mange tænker i dag Powerpoint som et Microsoft-produkt, men faktisk kom programmet først med i Microsoft-porteføljen i 1987 via købet af virksomheden Forethought.