Her er manden der udløste Google-sagen

Barry Diller var den første til at klage over Googles favorisering af virksomheder, som Google selv har forbindelse til.

Barry Diller med sin kone, designer Diane Von Furstenberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVORK DJANSEZIAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu får Barry Diller ret. Som formand for rejsesitet Expedia klagede han for fem år siden over Googles magt til angiveligt at styre internettets søgende brugere i retning af bestemte selskaber.

Dermed var Barry Diller den første til at slå alarm og udløse den sag, som EU-Kommissionen nu varme op til.

Læs om sagen her.

På daværende tidspunkt sagde Barry Diller til Financial Times, at Google ved at tilbyde detaljeret information om bestemte selskaber i stedet for blot at opliste links til websider klemte konkurrerende firmaer til selskaber med forbindelse til Google.

Barry Diller reagerede efter Googles køb af søgemaskinen til rejser, ITA, og ifølge hans oplysninger begyndte Google hurtigt at viderebringe ITAs data ved søgninger på rejser fremfor at videregive links til Expedia og andre rejsesites. Og når en søgning udløser specifikke data er det særligt værdifuldt for et selskab, fordi det ofte fører til et køb.

Barry Dillers klager blev hurtigt fulgt op af andre selskaber som Trip Advisor. Men Google har over for de amerikanske konkurrencemyndigheder, Federal Trade Commission, afvist anklagerne. Selskabet hævder, at dets såkaldte algoritmer - som styrer søgeresultaterne - har til hensigt at give brugerne det bedst mulige resultat af deres søgninger.

Federal Trade Commission rejste aldrig en sag efter sine undersøgelser. Men resultaterne blev ifølge Financial Times delt med europæiske konkurrencemyndigheder og har nu ført til, at EU rejser en sag.

Barry Diller er ikke hvem som helst. Han har en meget lang karriere bag sig i medie- og internetbranchen, og har er blandt andet kendt for at have været mentor for en række indflydelsesrige personer - af medier døbt »The Killer Dillers« - som blandt andre tæller Michael Eisner, som var direktør for Paramount Pictures mens Diller var formand, og senere stod i spidsen for The Walt Disney Company.

Andre eksempler er Dawn Steel fra Columbia Pictures, Jeffrey Katzenberg fra  DreamWorks Animation, og Garth Ancier fra BBC America.